ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Късогледство – какви са най-честите причини?

Лекарите са наясно с факта, че късогледството често се предава в семейството, но никой не е обяснил защо все повече хора го развиват, фактите са сложни и понякога – противоречиви.

Скорошни изследвания, проведени сред близнаци във Великобритания и Дания, сочат, че наследствеността причинява или допринася за 86% от всички предпоставки за късогледство, което предполага силно генетично влияние. Но множество други проучвания показват, че миопията е особено застъпена сред определени групи – като студентите – което може да означава, че факторите от околната среда имат частично влияние – работата отблизо като четене и писане е сред главните „виновници”. Друг потенциален „вредител“ е изкуственото осветление, а някои учени смятат, че липсата на физическа активност и лошото хранене също имат роля.

Въпреки че статистиката за късогледството варира между отделните страни, възрастовите тенденции си приличат в световен план. Късогледството е рядко срещан проблем в предучилищна възраст, но става все по-често заболяване в училищните години. В САЩ увеличението е повече от седем пъти – от около 2% сред 6-годишните до 15% при 15-годишните. Изследванията сочат, че късогледството при децата прогресира по-бързо през учебната година, отколкото по време на лятната ваканция.

kasogledstvoОбсегът на това състояние стига върха си сред студентите – във времето на най-интензивна работа отблизо. Има данни, че в Тайван практически всички студенти по медицина са късогледи. В Сингапур ситуацията е особено тревожна – там миопията се проявява рано, високите диоптри са често явление, а броят на засегнатите силно се е увеличил за последните три поколения.

Днес миопията засяга 25% от 7-годишните, 33% от 9-годишните, 50% от 12-годишните и над 80% от 18-годишните мъже в Сингапур. Преди тридесет години само 25% от постъпилите в армията били късогледи. Въпреки че хората с китайски произход са изправени пред висок риск от късогледство, цифрите в Сингапур са много по-големи дори от тези в съседен Тайван и Хонконг. Учените смятат, че това е признак за екологични, а не само генетични влияния. Те специално подчертават огромното влияние на четенето и другите дейности, свързани с взиране на близко разстояние, във взискателната сингапурска образователна система.

Класически изследвания на деца сред ескимосите инуити в Аляска показват драстично повишение в случаите на миопия след въвеждане на „западен тип” начин на живот и особено след прилагането на задължителното образование. При проучването, публикувано за първи път през 1969 г., само двама на всеки 130 родители (всички, които са водели традиционен начин на живот, основан на лов и риболов) имали късогледство, докато над 60% от техните деца – известна степен на миопия. Д-р Франсис Йънг, който оглавява изследователския екип, заключава, че за това са виновни дългите часове четене в училище.

Късогледството застрашава и възрастни, които преди са се считали за застраховани от риск.

Мащабно американско проучване сочи, че миопията се разпространява все повече сред младите трудоспособни хора. Учените считат, че продължителните дейности, свързани с взиране на близко разстояние в образователната система и на работното място налагат очите непрекъснато да се нагаждат към фокусиране в компютърни монитори, книги или документация. Те получават по-малко възможности да отпочиват в сравнение с очите на хора, които прекарват по-голямата част от деня си навън, и това може да причини изменения, които да доведат до късогледство.

Не всички сa единодушни относно причините за „епидемията“ от късогледство. Много специалисти смятат, че продължителната употреба на компютър влошава състоянието, затова пазете зрението си.

Не само прекарваме повече време в дейности, изискващи концентрация на погледа на близки разстояния, в сравнение с предишните поколения, но и голяма част от това време сме на изкуствено осветление. Няколко скорошни изследвания карат учените да смятат, че това може да обясни честите случаи на миопия в по-големите градове. Вероятно майка ви е била права с предупреждението си да не четете с фенерче под одеялото. Но защо изкуственото осветление е вредно? През 2007 г. в журнала „Медицински хипотези“ калифорнийският очен специалист д-р С. Б. Препас предполага, че близкото фокусиране при липса на ултравиолетова светлина, която присъства в естествената слънчева светлина, но не и в изкуствената, може да предизвиква очни изменения, които водят до късогледство. Други проучвания, проведени сред деца и студенти, предполагат, че развитието на късогледство може да бъде ускорено от „недостиг на тъмнина“ – липсата на тъмнина в полуосветени стаи не позволява на очите да отпочинат добре.

Така че ако четете много, учите или работите на компютър, за очите ви е по-полезно да го правите през деня, а не вечер – в идеалния случай на бюро край прозореца. През нощта изключвайте светлината и се насладете на продължителен сън в напълно тъмна стая.

Затлъстяването и диабетът са свързани с високото съдържание на въглехидрати в съвременния хранителен режим, а това също може да допринесе за късогледство. Всъщност някои учени вярват, че промените в храненето предлагат по-убедително обяснение за все по-често срещаните случаи на миопия, отколкото работата отблизо. Освен това късогледите деца прекарват значително по-малко време в спортуване и оттам и по-малко време навън в сравнение с връстниците си с нормално зрение. Това може да се дължи на късогледството им. От друга страна, късогледството може да е следствие и от повечето време, прекарвано в четене, или от липсата на дневна светлина. По-добрата осветеност на средата навън правят фокусирането на близки разстояния по-лесно, докато намаленото излагане на слънце може да допринесе за развитието на далекогледство. Вероятно спортните дейности наистина могат да имат защитен ефект за очите. Това кореспондира и с предположенията, че физическата активност подобрява здравето на очите.

Едно проучване, проведено в университета в Пенсилвания и детската болница във Филаделфия, сочи, че преобладаващото късогледство сред децата между 2 и 16 години се е повишило от 10% при тези, които като бебета са спали на пълна тъмнина, на 34% при тези, които са спали на нощна лампа. Процентите скачат до тревожните 55% при децата, които са оставяни от родителите в напълно осветена стая.

Очилата Д-р Вижън помагат при късогледство!
Очилата Д-р Вижън помагат при късогледство!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *