Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Безопасно ли е лечението с билки?

Много хора вярват, че лечението с билки е по-безопасно в сравнение с химията на хапчетата и ваксините. Ново изследване на учени от университета в Пешавар – Пакистан, сочи, че използването на билки може да бъде опасно, тъй като лековитите треви често са заразени с отровни плесени.

bilkiВ Пакистан например над 60% от хората предпочитат билките пред синтетичните лекарства, описват от medikforum.ru. Колко ли са българите, които правят подобен избор? Фитопрепаратите по принцип се считат безопасни, защото са натурални, от природата. Но ако растенията са заразени с плесени, те вкарват в организма микротоксини. Натрупването им във висока концентрация при по-дълго прилагане може да има негативни последици.

Пакистанските учени изследвали образци от 30 лековити растения, които най-често се прилагат. В 90% от тях били открити въпросните плесени, като в 70% концентрацията им е била над допустимите норми. Една трета от заразените билкови препарати се оказали със съдържание на микотоксини. Сред тях и опасните афлатоксини – свързани с рак на черния дроб, и охратоксин А, причиняващ рак на черния дроб и бъбреците.

Сложността на този проблем е свързана с режима, при който се разпространяват много от билките и билковите препарати: той не е така строг, както при повечето медикаменти. Различните билкови смеси, чайове и продукти за отвари и настойки на практика могат да се окажат много по-опасни от „химията”, от която много пациенти се страхуват. Всъщност предупреждения за опасностите на билковото лечение идват не само от Пакистан: има доказателства не само за заразени продукти, но и за шарлатании с псевдолековити треви, които увреждат не само черния дроб и бъбреците, но и репродуктивната система и имунитета като цяло.

Но какво всъщност ни засягат проблемите на билковото лечение в Пакистан?! Общите белези на една търговска ниша, която не винаги е коректна към потребителя с погрешното вярване, че билковото лечение е безопасно. Както и фактът, че продукти от далечни страни много често влизат в дома на българина с убеждението на търговеца, че „това нещо” си е истинска панацея!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *