Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Това са много важни съвети за събиране на диворастящи билки

Събирането на диви билки из поля, гори и китни пътеки може да звучи романтично, но има няколко важни въпроса, които трябва да вземете предвид, преди да започнете, а именно: разпознаване, замърсяване, правна страна и екология.

РАЗПОЗНАВАНЕ – То е трудно умение и дори опитните специалисти могат да направят грешка. Винаги носете със себе си справочник и проверявайте всяка билка, като я сравнявате както с илюстрацията, така и с текстовото описание. Ако имате съмнения, не късайте растението. За да не стане евентуално объркване или смесване на различните билки, ги завързвайте на снопчета и им поставяйте етикети. Необходимо е да знаете и коя част от растението трябва да берете.

ЗАМЪРСЯВАНЕ – Много растения, които на пръв поглед растат в чиста и зелена среда, в действителност може да са изложени на замърсяване, което се натрупва в тъканите им и оттам се предава на тези, които ги консумират. Реколтата в селскостопанските райони например често се пръска с химикали, които попадат върху съседните растения. Билките, които виреят покрай шосета, са изложени на големи количества изгорели газове, отделяни от превозните средства. Дори ако откриете място със свежи билки, помнете, че е напълно възможно точно преди вас да е пръскано с хербицид. Затова преди да започнете брането на билки, разпитайте в района дали скоро са използвани някакви химикали. Винаги мийте обилно билките.

ПРАВНА СТРАНА – В някои държави е незаконно да се берат билки, без предварително да се поиска разрешение от собственика на земята. Също така е извън закона да се берат, изкореняват или увреждат растения, които са редки или застрашени видове или растат в национални паркове и при-родни резервати.

ЕКОЛОГИЯ – Прекомерното събиране на някои лековити билки е довело до превръщането им в застрашени видове. Пример за това е северноамериканският хидрастис, който има заслужена слава на мощен антимикробен лек. Проблемът идва оттам, че билката расте бавно и не се поддава на култивиране, а в същото време е изключително търсена. С годините събирането на корени от див (некултивиран) хидрастис се превърнало в изключително доходоносен бизнес и сега растението е рядък и застрашен вид. За да допринесете за опазване на билковото наследство, позаинтересувайте се кои растения в региона са редки или застрашени видове и не ги берете. Дори когато изглежда, че са в изобилие, винаги проявявайте предпазливост и умереност. Берете само толкова, колкото ви е необходимо и винаги оставяйте поне една трета от растението, особено когато става въпрос за цветове и плодове, за да може то да се възстанови.

 

3 рецепти за почистващи препарати с билки

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *