ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ЛУМИГАН / LUMIGAN

Съдържа биматопрост, бензалкониев хлорид, натриев хлорид, динатриев хидрогенфосфат хептахидрат, лимонена киселина монохидрат и вода

lumigan-kolirПредназначение

ЛУМИГАН е лекарствен продукт под формата на капки за очи – предназначен е за предотвратяване и лечение на глаукома самостоятелно или в комбинация с други продукти.

Ефектът от прилагането на ЛУМИГАН е интензивно отделяне на вътреочна течност, което предпазва зрителния орган от високо вътрешно налягане. Известно е, че високото вътреочно налягане уврежда зрителния нерв и зрителното поле, при което зрението отслабва. При неглижиране на проблема е възможно да се стигне до слепота.

Как се приема

ЛУМИГАН – капки за очи – се прилага само веднъж дневно, обикновено вечер. Обичайната доза е една капка за всяко болно око; поставянето на ЛУМИГАН следва стандартните указания за поставяне на капки за очи при спазване на задължителни хигиенни норми.

Лечението с ЛУМИГАН следва да бъде контролирано от офталмолог. Прекратяването му може да стане само по лекарска препоръка. Всяко преждевременно прекъсване или нередовно прилагане увеличава риска от нарастване на очното налягане.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с ЛУМИГАН може да причини сърбеж и/или зачервяване на третираното око. При някои пациенти може да се получи свръхчувствителност към светлина, болка и парене, интензивно отделяне на секрет със залепване на клепачите, дразнене и усещане на чуждо тяло в окото, потъмняване на ириса или на кожата около окото, усещане за чуждо тяло в окото; възпаление на клепачите, замъглено зрение, сълзене или сухота в окото.

В по-редки случаи ефектите засягат общото състояние на пациента – той може да се оплаква от главоболие, повишено кръвно налягане, получават се отклонения във функционирането на черния дроб.
Съобщава се също за оток на ретината и вътрешно възпаление, кървене, подуване и потрепване на клепачите. Рядко капките въздействат на организма с обща слабост и замайване, гадене, говори се също за окосмяване на зоната около очите при по-продължителна употреба.

Има и единични случаи с описани дихателни проблеми – задух, влошаване на астма или хронично белодробно заболяване.

Кога НЕ БИВА да се приема

ЛУМИГАН не се препоръчва при алергия към някоя от съставките на разтвора.

Медикаментът не бива да се прилага, ако в миналото капки с подобен състав са дали негативен страничен ефект.

Продуктът не е подходящ за пациенти със заболявания на черния дроб и бъбреците.

Не използвайте ЛУМИГАН, ако имате дихателни проблеми, астма или хронично белодробно заболяване.

Пациенти, оперирани от катаракта, не могат да използват този медикамент.

ЛУМИГАН не е подходящо решение в случаи със сухо око или пациенти, постоянно носещи контактни лещи.

Не прилагайте при потенциални потребители с ниско кръвно налягане и забавена сърдечна дейност.

Ако пациентът наскоро е преболедувал от вирусна инфекция или възпаление на окото, той не следва да използва този продукт.

Медикаментът не се препоръчва за деца и подрастващи под 18 години.

Капките могат да се използват от кърмачки само ако кърменето се прекрати по време на лечението. При бременни приложението им е допустимо само с изрична лекарска препоръка.

Ако потребител, носещ контактни лещи, реши да използва този медикамент, той следва да изчака поне 15 минути след процедурата, преди да постави лещите отново.

Не шофирайте, ако ЛУМИГАН причинява замъгляване на зрението ви.

Взаимодействие с други медикаменти

Няма отразени конкретни данни. Пациентът трябва да информира офталмолога за други медикаменти, които се налага да приема по време на лечението с ЛУМИГАН.

________

Усреднена цена в аптеките – 30 лв за флакон от 3 мл

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *