Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

6 храни-чудо, които пазят от рак и защитават сърцето

храни чудо, люто, хрян, черен пипер, сърце, имунитет
1.      Кетчуп
Понижава риска от сърдечносъдови забо­лявания

Дневна доза: от 3 до 5 супени лъжици

Ликопенът – мощен анти­оксидант, който се намира в доматите и оттам в кетчупа, забавя процеса на развитие на атеросклероза според из­следвания на американски учени. Биоверсията на кет­чупа съдържа до 60% повече ликопен на грам от обичай­ния кетчуп. Освен това в органично произведения се отчитат най-високите нива на витамините А, С и Е.

Кулинарни съвети: Из­ползвайте тъмночервен кетчуп (цветът показва, че съдържа повече ликопен) за бургерите, пържените картофки или хотдога си. Друг приятен вариант е да смесите равни количества от този кетчуп с нискомаслена майонеза – получава се чудесен сос за сандвича или пицата ви. Овкусен с малко пресован чесън, кетчупът става идеален за печени или пържени чушки, сирене на тиган, пиле на грил или барбекю.

2.      Черен пипер

Пази от рак

Дневна доза: на вкус. Пиперинът, съставка в черния пипер, може да помогне за прекъсването на процеса на развитие на ракови клетки, който се активира от само себе си. По начин се намалява рискът от появата на нови тумори,обясняват учени от Мичиганския медици университет (САЩ).

Кулинарни съвети: Поръс­вайте черен пипер на вкус върху постните и месни супи, ястията със сирене, яйца, зеленчуци, месо, топлите сандвичи. По-необичаен аромат и вкус получава тараторът, поръсен с черен пипер, как­то и айрянът, но също им отива. Ако искате наистина екзотично кулинарно изживяване, поръсете пресен плод с черен пипер или на­правете сос от кисело мляко и черен пипер, в който да си топите плодовете при консумация.

 3.      Сок от кисело зеле

Спомага храносмилането

Дневна доза: 1/2 ч. чаша Сокът от киселото зеле е пълен с пробиотици, ко­ито улесняват отделяне­то на газове, облекчават болките и дискомфорта, причинявани от разду­ването на стомаха при нарушено храносмилане.

Кулинарни съвети:

Използвайте сок от кисе­ло зеле за ястия с печени по-тлъсти меса и птици. Неслучайно киселото зеле със свинско е класика в кух­нята.

 4.      Хрян

Чисти токсините в организма

Дневна доза: 1/2 супена лъжица

Глюкосинолатите – съедине­ния, които се намират в коре­ните и листата на хряна, уве­личават свойството на черния дроб да пречиства токсините, да намалява риска от канцерогените и да потиска растежа на вече образувал се тумор в­ организма. Това са заключенията на американски учени. Хрянът е особено богат на това съединение – десет пъти повече от броколите, които държат второто място.

Кулинарни съвети: Сме­сете щипка настърган хрян с малко кетчуп за чили сос към пикантен коктейл. При­бавете хрян към горчицата за сандвич с филе, или към млечна майонеза или отцедено кисело мляко за добавка към печено агнешко месо или риба. Ето и рецепта за специален сос, в който да топите залчета сладка питка или картофен или пълнозърнест чипс: Разбийте 1 ч. чаша ниско маслено кисело мляко с чаша накълцан копър, 3 с лъжици хрян, накиснат предварително в марината от оцет и олио и отцеден, чаена лъжичка сол.

5.      Канела         

Стабилизира нивото на кръвната захар

Дневна доза: 1 чаена лъжичка. Хората, които прибавят канела – от 1/2 до 1 чаена лъжичка, към сладко ястие, повишават по-малко нивото на кръвната си захар след консумацията му от тези, които не употребяват тази подправка.

При ползване на тази подправка към храни, богати на въглехидрати и скорбяла, които по­вишават нивото на кръвната захар, то остава в нормалните граници. „Играта“ нагоре-надолу на кръвната захар може да бъде укротена с добавка на канела, което е особено важно за диабетиците – това означава по-малко нужда от инсулин, който да си доставят чрез инже­ктиране.

Кулинарни съвети: Поръсете канела върху капучиното си, овесената каша, млякото с ориз, сладкишите. Можете да подправите всички ястия с ориз или зърнени храни с щипка канела – соленият вкус не се „бие“ с канелата. Още по-приятна подправка става от смесването на канела с кориандър и кимион плюс счукани ядки и парченца сухи плодове. С нея ястията и десертите ви ще получат прекрасния вкус на специалитетите от сре­диземноморската кухня.

6.      Лют сос

Обуздава апетита

Дневна доза: 2-3 капки.Достатъчно е да хапнете само едно ястие, което съдържа капсацин – веществото, ко­ето придава лютивината на чушлетата и чили сосовете, за да намалите нивото на грелина (хормона на глада) и да повиши нивото на GLP-1 (хормона, потискащ апетита). Проучване показва, че хора­та, които пиели доматен сок с люта подправка преди всяко хранене, за 2 дни приели с 16% по-малко калории от тези, ко­ито си пиели доматения сок чист, без да го подлютяват.

Кулинарни съвети: Под­правяйте с лют сос ястия от кафяв ориз, леща, боб, до­матена супа. На кюфтета­та също им отива лютото. Екзотичен вкус придобиват и цитрусовите плодове, по­ръсени леко с чили сос или с дресинг от чаена лъжичка кафява захар, разтворена в няколко лъжички лют сос.

 

 ОМЕГА-7 МАСЛО ОТ ОБЛЕПИХА

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *