ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Брането и сушенето на билките е важно!

Тук ще намерите съвети за корените и кората на растението

Част  1, част 2, част 3

Корени

Събирането на корени през есента или зимата усилва техния аромат и вкусови качества и повишава количеството на полезните съставки в тях. Изберете момента, когато надземната част на растението започне да увяхва, защото така е по-лесно да се открият и разпознаят корените.

Използвайте вила, за да извадите цялото растение с корените. Внимателно отделете онази част, която искате да използвате, и по най-бързия начин засадете отново останалата.

Внимателно отстранете възможно по-голямо количество пръст. За почистване на по-големи корени като от джинджифил и хрян използвайте четка; по-крехките и деликатни корени като на лечебната дилянка измийте внимателно под течаща вода. Не ги накисвайте, защото така ще поемат вода и ще загубят вкусовите си качества, а и ще се сушат по-бавно.

След като корените изсъхнат, ги нарежете на малки парчета и ги сложете във фурна на много ниска температура (50-60 °С). За да не се повиши твърде много тя, открехнете леко вратата на печката. Парчетата трябва да се обръщат редовно, за да изсъхнат равномерно: готови са, когато станат чупливи. Преди да приберете корените в стъклен буркан, ги оставете да изстинат.

Кора

При събиране на дървесна кора дървото може лесно да се унищожи или повреди, затова е по-добре да си купувате необходимия продукт. Ако все пак решите сами да си набавите, изберете влажен ден и използвайте само чисти и остри сечива; винаги режете кората вертикално и на ленти, поне метър над земята. Никога не срязвайте дървесната кора хоризонтално и не ползвайте фиданки, защото младото растение ще загине.

Почистете кората от праха, сплескайте я, доколкото е възможно и я оставете в топло и проветриво помещение няколко седмици, за да изсъхне.

 

Научете повече за света на билките и подправките!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *