Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Научете как трябва да берете и сушите билки

Тук ще намерите съвети за всички части на растението

Част 1, част 2

Листа

Най-добрият момент за бране на листа е сухото слънчево утро, преди началото на цъфтежа. Изчакайте росата да се изпари напълно, но започнете брането преди слънцето да е станало силно и да причини изпаряване на етеричните масла.

Използвайте градинарски ножици или секатор, за да отстраните младите, здрави листа от клонките и стъблата или внимателно късайте листата директно от растението. Отстранете всякакви замърсявания, като леко завършете листата, но не ги мийте с вода. Изхвърлете всички листа, които изглеждат болни или увредени.

Ако събирате клонки с листа, отстранете най-долните, завържете стръковете с канап на снопче и го окачете със съцветията надолу. Разстелете и изсушете отделените листа. Поставете листата в топло, проветриво помещение, в което да не са изложени на пряка слънчева светлина. Проверявайте ги редовно, докато изсъхнат напълно.

Цветове

Те се берат в началото на цъфтежа, малко след разтваряне на пъпките и много преди окапване на венчелистчетата. Цветовете, които растат на съцветия – например черен бъз, лечебна пищялка и брястолистно орехче, и тези, които са високи, като лавандулата и розите, могат да се берат със стъблата, но при останалите, например невен, е за предпочитане да се събират само отделните цветове.

При сушенето се спазват същите правила, както при листата, букетите се окачват, за да изсъхнат, а отделните цветчета се разстилат в помещение с достатъчна циркулация на топъл въздух, където се оставят за няколко сед мици. В цветовете се съдържа голямо количество влага. За да предотвратите появата на мухъл, венчелистчетата не бива да са струпани едно върху друго. Цветовете са изсъхнали напълно, когато на пипане са като хартия, а не увехнали и отпуснати. Невенът се суши сравнително дълго време.

Съхранявайте сушените венчелистчета или цветове в тъмни стъклени буркани или ги използвайте за потпури.

Семена

Времето на събиране е изключително важно, когато става въпрос за семена. Най-подходяща е късната есен, в краткия период между узряването на плодовете и момента, в който се отварят или разпукват, за да се разпръснат семената.

Наблюдавайте внимателно растението и когато прецените, че плодовете започват да зреят (цветът им се променя от зелено към кафеникаво), отрежете ги от растението заедно със значителна част от стъблото.

Съберете стръковете в хлабав сноп, поставете краищата с плодовете в хартиен плик и завържете плика около стъблата с помощта на канап. Окачете плика в топло, проветриво помещение. Плодовете ще узреят през идните 1-2 седмици, семената ще паднат в плика, а оттам лесно ще ги съберете. Когато растенията изсъхнат, изтръскайте семената, които все още са по шушулките, в плика.

Ако възнамерявате да използвате семената за сеитба, оставете ги в същия плик, като го залепите и надпишете отгоре името на растението и датата, на която е набрано. Ако мислите да употребявате семената за кулинарни или лечебни цели, съхранявайте ги в стъклен буркан, за да запазите вкуса и аромата им. И не забравяйте да поставите етикети с точните наименования върху бурканите. Избягвайте да държите семена в найлонови пликове, защото те предразполагат към натрупване на влага, а това може да доведе до образуване на мухъл.

Продължение…

Направете си освежители за въздуха от билкови смеси

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *