ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Захаринка Гочева обяснява как трябва да се лекуват децата

Д-р Захаринка Гочева е с две специалности – педиатрия и обща медицина. Обявена е за най-добрия общопрактикуващ лекар за 2012 г. от Българския лекарски съюз. От 1990 г. работи в 29-ти ДКЦ в София. Предпочита в лечението на най-малките да използва методи без вреда за детския организъм – билкови и хомеопатични препарати, когато състоянието позволява. Д-р Гочева беше лектор на форум детско здраве по темата „Добър имунитет и здрав организъм“. Тя споделя практични и достъпни начини за поддържане на добър имунитет на детето в интервю за в. „Доктор“.

Д-р Гочева, кои са най-честите заболявания при децата?

Респираторните инфекции са от най-честите заболявания в детска възраст. Около 70% от децата до 5-годишна възраст боледуват от 3 до 5 пъти на година от респираторни заболявания, а тези, които посещават детски заведения, от 3 до 8 пъти. В училищна възраст боледуват от 2 до 6 пъти годишно. Грипни епидемии има всяка година – от 4 до 8 седмици, като средната заболеваемост за страната е 300 души на 10 000 население. Родителите говорят за простуда, за настинка. Такова понятие в медицината няма. Часове след някакъв дискомфорт в организма се наслагва вирусна или бактериална инфекция. Всички симптоми – хрема, кашлица, температура, на практика се дължат на вирусната инфекция.

Какво трябва да предприемат майките в този сезон, за да не боледуват децата им от остри респираторни заболявания, от вирусни инфекции?

За да бъдат здрави децата, подготовката се започва още след раждането, със закаляването и с правилното хранене: да се приемат полезни храни – мляко, зеленчуци, плодове.

d-r zaharinka gochevaОсвен това е много важно правилното обличане. Децата не трябва да се навличат с много дрехи, в същото време не бива да се охлаждат рязко. Добре е да се приемат различни биопродукти – имуностимулатори. Те са под формата на сиропчета или таблетки, в зависимост от възрастта. Спортуването също е изключително важно.

Трябва да се следи много този сезон за хигиената на ръцете, на помещенията в училище и в дома. Да се ограничава и стоенето пред компютъра, то трябва да се сведе до минимум.

Много от родителите не разбират, че стресът разболява децата. Прекаленото натоварване на мозъка води до невероятен срив на имунната система. Тогава децата по-лесно се разболяват.

Трябва да се знае, че имунитетът бива естествен и придобит. Невъзприемчивостта на децата към повечето заболявания се получава чрез защитни антитела, изработени от майката, които преминават чрез плацентата в кръвта на бебето, а също и чрез майчината кърма. Антителата на майката предпазват бебето през първите три до шест месеца след раждането.

Придобитият индивидуален имунитет се създава естествено чрез преболедуване на дадено заболяване и изработване на антитела срещу причинителя. Но при някои вирусни инфекции не се изграждат антитела. Изкуствен имунитет се създава чрез ваксини.

Обяснете какво е здравословно хранене при децата?

Новороденото да се кърми поне докъм шестия месец, а най-добре до една годинка. Когато майката няма кърма, трябва да се дават адаптирани млека. Често явление е да се хранят с кисело мляко, но това е неправилно. Захранването с пюренца и каши не трябва да става преди четвъртия, петия или шестия месец в зависимост от това на каква храна е бебето.

При по-големите човечета не трябва да се прекалява с шоколади, близалки, смукалки, чипсове, пържени и люти храни, сладолед. За съжаление поколението, което създадохме, точно тези храни предпочита. А те трябва да се избягват. 40% от храната на децата трябва да е от зърнени и макаронени изделия, 10-15% мляко и млечни продукти, 20% зеленчуци, 5 до 10 месо, птиче месо, колбаси, риба, яйца, само 5% мазнини и сладкиши, 15% плодове.

От коя възраст трябва да започнат закаляването и спортът?

Закаляването трябва да започне още от първия месец с масажи и гимнастика, редовно извеждане на разходки, въздушни бани, правилно обличане. Къпането с по-хладка вода е форма на стрес за организма и той реагира с изработване на антитела. Те действат обаче само 48 часа. Препоръчвам постепенно да се понижава температурата на водата за къпане от 37 до 30 градуса за бебетата, а за по-големите деца даже до 15 градуса. При първа възможност детето трябва да започне да спортува. Има и плуване за бебета, което значи, че детето може да започне да спортува и от втория – третия месец след раждането. След тригодишна възраст също има занимания за деца по плуване в големи басейни, както и художествена гимнастика за момиченцата. Спортуването е профилактика не само на простудни заболявания, но и на гръбначни изкривявания.

Какви биопродукти са подходящи за засилване на имунитета?

Тези, които са изградени изцяло на билкова основа и съдържа ехинацея, котешки нокът, пчелно млечице, черен бъз. Има поне над 100 вида билки, които се съдържат в биопродукти за профилактика на имунната система. Всички те могат да бъдат използвани при децата, когато са под формата на готови препарати. Но не трябва да се приготвят отвари в домашни условия. Имахме случай – една баба беше сварила чай от бръшлян и беше натровила цялото семейство. Така че не приготвяйте всичко вкъщи.

Има също много хомеопатични продукти с различни схеми за профилактика на имунната система. Добри са и препаратите с бетагликани. За летния сезон и характерните за това време ротавирусни инфекции са подходящи пробиотиците. Хубаво е цяло лято и при пътуване да се приемат пробиотици, както и когато децата се лекуват с антибиотици.

Каква е ролята на ваксините?

Не по-малко значение от биопродуктите за профилактиката имат ваксините. При деца с компрометирана имунна система, които страдат от автоимунни заболявания, като диабет например, не е грешка да се правят противогрипни ваксини. Аз лично съм на мнение, че противогрипните ваксини не трябва да се правят поголовно на всички деца, а в зависимост от това колко често боледува едно дете. При всички случаи употребата на противогрипна ваксина трябва да се прецени от лекар.

Има ваксини, които се приемат по схема през устата: на таблетки, прахчета, капсули и т.н. Има поне три продукта, които предпочитам пред инжекционните форми. Те са противобактериални ваксини и всъщност предпазват от усложненията на вирусните инфекции. На третия ден след началото на вирусната инфекция се наслагва бактериална. Ето защо противобактериалната ваксина е по-важна от противовирусната.

Как се лекуват вирусните инфекции?

Има много тежки вирусни инфекции, но за тях вече е налице лечение, има създадени препарати. Те се предлагат и в специална сиропирана форма за деца. Например за свинския грип, който от няколко години тормози населението на Земята. За съжаление обаче през миналата зима тези препарати за лечение не бяха внесени и работехме с остатъци от предишната година.

Противогрипни и антибактериални ваксини имаше, но ги нямаше медикаментите за лечение на свинския грип – Тамифлу и Реленца. Дано тази зима да не се случи същото. В началото на грипната епидемия все още имаше някакви остатъци в аптеките и хората ги издирваха. След това нямаше.

Какъв е най-големият проблем за вас като педиатър в практиката ви?

Проблем обикновено е, че родителите не могат да преоценят реалното състояние на детето – дали наистина е зле или не толкова. Някои родители се паникьосват и при температура 37,5 градуса. Високата температура на детето не трябва да изкарва от равновесие родителите, защото това е симптом, а не диагноза, и тя в 99,9% от случаите може да бъде овладяна в домашни условия.

Одобрявате ли този стремеж да се свали температурата колкото се може по-бързо?

Това е излишно. Не трябва да се сваля бързо високата температура, а да се поддържа между 37 и 38 градуса, за да се изграждат повече антитела в организма. Антипиретик се дава задължително при температура над 38 градуса. При деца под 5 години не е изключено да направят температурен гърч при рязко вдигане на температурата.

УРЕД ЗА СРЕБЪРНА ВОДА ИЗГРАЖДА ВТОРА ИМУННА СИСТЕМА НА ОРГАНИЗМА
УРЕД ЗА СРЕБЪРНА ВОДА ИЗГРАЖДА ВТОРА ИМУННА СИСТЕМА НА ОРГАНИЗМА

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *