ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Бране и сушене на билки

Прясно набраните билки правят гозбите още по-ароматни и подсилват ободряващия ефект на билковите чайове.

Част 1

 

Но за да са ви подръка и да ги използвате винаги когато поискате, независимо от сезона, билките трябва да се изсушат. Ако се съхраняват на хладно и тъмно място, в стъклени буркани със съответния етикет, повечето сушени билки могат да се ползват около година. За повече информация относно най-подходящия момент за събиране и начините за съхранение на билки, четете по-долу. Основните пособия, необходими за бране на билки, са налични във всяко домакинство.

ОСТРИ НОЖИЦИ, CEKATOP ИЛИ ГРАДИНАРСКИ НОЖ – При бране внимавайте да не повредите растението – винаги използвайте остър нож или уред.

РЪКАВИЦИ – Винаги носете ръкавици, за да предпазите ръцете си от тръни, бодли и алергични реакции.

КОШНИЦА – Събирайте билките в табла или плитка кошница, за да ги разстилате, а не да ги струпвате на куп. Не използвайте торби или чанти, които ограничават въздушния поток и позволяват на отделните купчини билки да се смесват.

ВИЛА – Когато събирате корени, използвайте градинарска вила, а не лопата, защото с нея е по-малко вероятно да увредите растението.

КАНАП – Направете билките на букети и ги завържете с канап.

ЕТИКЕТИ – Колкото по-бързо поставите етикети на набраните или изсушени билки, толкова е по-малка вероятността да ги объркате.

ХАРТИЕНИ ПЛИКОВЕ – Използвайте хартиени торбички, за да събирате семената и не забравяйте да ги надпишете.

СКАРА ИЛИ ТАБЛА – Билките изсъхват най-добре, когато около тях има добра циркулация на въздух. Чудесна работа върши кухненската скара или обикновена табла. Ако не разполагате с нищо подходящо, обтегнете мрежа върху някаква рамка.

СТЪКЛЕНИ БУРКАНИ – Стъклото не пропуска въздух и влага и затова е идеално за съхранение на сушени билки. Ако забележите изпотяване по стените на буркана, значи билките не са изсъхнали напълно – извадете ги и ги оставете да се сушат още известно време, преди да ги приберете.

 

Продължение …

 

 

Използване на естествени лекове в градината

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *