ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Събиране, сушене и съхранение на билки

Едно от удоволствията на градинаря е да събира цветовете, листата, семената, корените и кората на билките, които отглежда или намира сред природата.

За да извлечете максималното от своята реколта, следвайте нашите съвети.

Безопасност

Погрешното идентифициране на билка или използването на неправилната част от нея в най-добрия случай означава, че билковият лек, който сте направили, няма да е ефикасен, но което е по-лошо, възможно е да причините сериозни здравословни проблеми на себе си или на някой друг.

Разпознаване

От гледна точна на безопасността няма нищо по-важно от това да берете единствено и само билки, които познавате добре. Това е сравнително лесна задача, когато растенията са в собствената ви градина, но в гората може да се превърне в трудно начинание. Не забравяйте, че едно и също общо наименование може да се отнася до няколко различни растения и че съществуват билки като черния оман и напръстника, които са трудни за разпознаване, когато не са разцъфнали.

След като изсъхнат, билките стават още по-трудни за идентифициране; старайте се да събирате и сушите билки от един вид, за да не смесвате различни партиди и разновидности. Винаги поставяйте етикети, за да ги разпознавате по-лесно.

Използвайте правилната част

Химичният състав в отделните части на всяко растение е различен, следователно и ефектът, който оказват върху организма, не е еднакъв. Например листата и семената на кориандъра внасят различен аромат в дадено ястие, а листата и коренът на глухарчето са с индивидуално лечебно действие.

Когато събирате билки за готварски или лечебни цели, проверете обстойно коя точно част на растението се използва.

И отново трябва да припомним, че допускането на грешки може да доведе до драматични последствия – кората от храста червена калина (Viburnum opulus) е много полезно лекарство, но плодовете на растението са отровни и не бива да се консумират!

 

Продължение…

 

Как да си посадите билки в делва

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *