Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При задържане на течности и цистит помагат тези билки!

Всяка от тези билки благоприятства пълноценното функциониране на пикочния мехур и бъбреците и предпазва от възпаления и инфекции като цистит

Червена боровинка

Vaccinium macrocarpum

Предпазва от цистит. Червената боровинка е известна със способността си да предпазва от цистит – инфекция на пикочния мехур, причиняваща пареща болка при уриниране. Билката действа, като не позволява на бактерията Е. coli (която в повечето случаи е причинител на цистита) да проникне в стените на пикочния мехур и да настъпи инфекция. Тази билка е особено подходяща за жени, които страдат от чести инфекции на пикочните пътища (ИПП), защото както показват клиничните проучвания, честотата на ИПП значително намалява при дами, приемащи билката в продължение на година. Други хора, страдащи от чести ИПП, например по-възрастни хора и пациенти с травми на гръбначния стълб, също могат да приемат билката като профилактично средство срещу цистит, макар да няма много научни доказателства за ефикасността й в тези случаи.

Дозировка – Червената боровинка може да се приема под формата на сок, таблетки или капсули. Повечето хора предпочитат да вземат таблетки или капсули, защото ако билката се приема като сок, са необходими до 300 мл дневно, за да се постигне терапевтичен ефект. На пазара не се предлагат много продукти от червена боровинка, които да са 100% натурални, затова ако сте решили да пиете сока с лечебна цел, трябва да изчислите колко чаши е необходимо да консумирате в зависимост от процентното съдържание на плод. Таблетките и капсулите са направени от концентриран сок и обикновено се вземат на няколко дози: общо приблизително 30 г (30 000 мг) дневно.

Лечебна ружа

Althaea officinalis

Успокоява възпалените лигавици. Лечебната ружа е с богато съдържание на слузни вещества и успокоява възпалените лигавици в пикочния тракт. Лечителите често я предписват, за да облекчат болката и дискомфорта, причинени от инфекции или възпаления на пикочния мехур и бъбреците.

Дозировка – Накиснете 2-5 г сушен корен в студена (не топла!) вода и оставете да престои 8 часа, за да се освободи слузното вещество; пийте до 3 чаши дневно.

Листа от глухарче

Taraxacum officinale

Природен диуретик, богат на калий. Смята се, че листата от лечебно глухарче са сред най-добрите средства за изхвърляне на излишни течности. Макар че няма много данни, потвърждаващи действието им при хората, от малкото на брой изследвания, проведени върху животни, е установено, че билката е толкова ефикасна, колкото някои редовно предписвани фармацевтични диуретици. Листата от глухарче са естествен източник на калий, ето защо билката не предизвиква нежелани реакции, свързани със загуба на този елемент, които понякога се наблюдават при употребата на диуретични медикаменти.

Дозировка – Накиснете 1-2 чаени лъжички сушени листа във вряла вода; пийте по 3 чаши дневно.

Гроздови семки

Vitis vinifera

Облекчават предменструалното задържане на течности. Хормоналните колебания по време на месечния цикъл могат да предизвикат значително задържане на течности при някои жени. Макар да се възприема предимно като лекарство за кръвоносните съдове, екстрактът от гроздови семки е доказано ефикасен при облекчаване на предменструално задържане на течности и свързаните с него симптоми, включително качване на килограми, болки в корема и подуване.

Дозировка – Потърсете екстракт от гроздови семки под формата на таблетки или капсули със стандартизирано дневно съдържание на 150-300 мг олигомерни проантоцианиди (ОПЦ). Започнете да приемате продукта през втората половина от месечния цикъл. За да има цялостен ефект, препаратът трябва да се приема в продължение на няколко месеца.

ВНИМАНИЕ!

ИПП са потенциално опасни – отидете на преглед при поява на симптоми или ако състоянието се влоши по време на лечение. Ако ИПП настъпи при деца, незабавно се консултирайте с лекар.

Задържането на течности понякога е симптом на сърдечносъдови проблеми или друго сериозно заболяване, което налага медицинско лечение. Винаги се консултирайте с лекар, преди да започнете самолечение.

Високите дози сок от червена боровинка могат да предизвикат диария или други стомашно-чревни симптоми – при наличие на такива признаци незабавно прекратете употребата.

Ако вземате варфарин или анамнезата ви включва камъни в бъбреците, не е препоръчително да приемате червена боровинка в количества за лечебни цели, освен ако не сте под лекарско наблюдение.

В случай че страдате от диабет, избягвайте приемането на големи количества подсладен сок от червена боровинка и не приемайте лечебна ружа, освен ако не сте под лекарско наблюдение. Двете билки влияят върху нивата на кръвната захар.

Лечебната ружа възпрепятства усвояването на някои лекарства, а гроздовите семки намаляват абсорбцията на желязо, затова тези билки трябва да се приемат с 2 часа разлика от останалите медикаменти.

Не използвайте листа от глухарче, ако сте алергични към представители на сем. Сложноцветни (например маргаритки, ехинацея).

Гроздовите семки и листата от глухарче (в частност калият, съдържащ се в глухарчето) взаимодействат с някои медикаменти, затова се консултирайте с лекар, преди да ги използвате.

Употребата на глухарче не е препоръчителна за хора, страдащи от заболявания на черния дроб или жлъчката.

Приемът на гроздови семки трябва да се прекрати поне 2 седмици преди предстояща операция.

C изключение на червените боровинки в дози, използвани в готварството, тези билки не се препоръчват по време на бременност и кърмене, освен ако не са назначени от лекар.

При цистит:

Червената боровинка е ефикасно профилактично средство срещу цистит, но веднъж щом инфекцията се появи, е необходимо да се вземе по-силно лекарство. Лекарят може да ви предпише антибиотици, а ако е лечител – антисептици, повлияващи пикочните пътища, като билката мечо грозде. Междувременно тези няколко стъпки могат да помогнат.

ДЕЙСТВАЙТЕ БЪРЗО – Сам по себе си циститът е леко и предвидимо състояние, но ако се остави без лечение, инфекцията може да стигне до бъбреците и да доведе до много по-сериозни последици.

УВЕЛИЧЕТЕ ПРИЕМА НА ТЕЧНОСТИ – Независимо от силната болка при уриниране, много е важнода приемате течности. Още при първите симптоми увеличете количеството течности с литър на час, ако е възможно. Това помага за изхвърляне на бактериите от пикочния мехур и пречи на инфекцията да се влоши. Пийте вода или успокоя ващи билкови чайове и избягвайте алкохол, кофеинови и газирани напитки, които могат да влошат проблема.

ПИКОЧНИЯТ МЕХУР ТРЯБВА ДА Е НАПЪЛНО ПРАЗЕН след ходене до тоалетна. След като сте приключили, изчакайте няколко секунди, после се постарайте да изхвърлите и последните капки урина от мехура. След това жените трябва да се почистват в посока отпред назад, за да се предотврати случайното попадане на бактерии от ануса в пикочния тракт

АЛКАЛИЗИРАЙТЕ УРИНАТА – Намаляването на киселинността на урината може да облекчи парещото усещане и да създаде среда, в която бактериите по-трудно оцеляват. Избягвайте киселинообразуващите храни като цитруси и домати и потърсете в аптеките подходящ препарат за алкализиране на урината. В домашни условия можете да разтворите 1 чаена лъжичка сода бикарбонат във вода, което е добро алкализиращо средство.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *