ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Тези билки помагат при хипертония и висок холестерол

Хипертония и нивото на холестерола са важни показатели както за здравословното състояние на сърцето, така и за потенциалния риск от сърдечносъдово заболяване

Обикновен глог

Crataegus laevigata, С. топодупа, С. pinnatifida

Класически тоник за сърцето. Глогът оказва защитно действие върху сърцето и неговата функция. Предписва се за редица сърдечносъдови проблеми, в т. ч. високо кръвно налягане, висок холестерол, ангина пекторис, аритмия и сърдечна недостатъчност.

Многобройни клинични проучвания подкрепят употребата на глог като допълнително лечение при сърдечна недостатъчност.

Документирано е, че билката понижава кръвното налягане и подобрява други симптоми като умора и задух. Някои от активните съставки на глога са мощни антиоксиданти, благодарение на тях билката понижава нивата на холестерола, като не позволява окисляването на LDL-холестерола (т. нар. „лош“ холестерол) и намалява производството и усвояването му.

Дозировка – Консултирайте се с лекуващия лекар дали глогът е подходящ за вас и го приемайте съгласно дадената ви рецепта. За да е сигурен, че получавате съответните дози, лекарят най-вероятно ще ви предпише стандартизиран продукт с глог. Лекарството трябва да се взема поне 2 месеца, за да се прецени дали има ефект.

Западните лечители използват Crataegus laevigata и С. monogyna за лекуване на сърдечносъдови заболявания. В традиционната китайска медицина С. pinnatifida има дълга история на приложение като тоник за храносмилателната система, но след обещаващите резултати, показани от европейските видове, билката се използва все по-често и за лекуване на сърдечносъдови проблеми.

Чесън

Allium sativum

Защитава сърцето и кръвоносните съдове. Много доказателства сочат, че колкото повече чесън включите в менюто си, толкова по-малка е вероятността да развиете сърдечносъдово заболяване.

А когато се приема като лечебно средство, чесънът понижава кръвното налягане, намалява общия холестерол, както и отлагането на плака в артериите и забавя образуването на съсиреци.

Някои от тези въздействия върху организма са само слабо изразени, временни или се отнасят до определена група хора, но понеже билката действа в няколко посоки, събирателният й ефект е най-обща грижа за здравето на сърдечносъдова система.

Дозировка – Проучванията относно способността на чесъна да понижава кръвното налягане и нивото на холестерола са противоречиви. Една от причините за това е, че готовите продукти, съдържащи чесън, са с различни химични характеристики, в някои от тях липсват нужните лечебни съединения, които се разграждат бързо след нарязване или счукване на скилидките.

Ако желаете да приемате чесън под формата на таблетки или капсули, изберете такива, които са с модифицирано освобождаване и със стандартизирано съдържание на алицин или алиин. Има някои висококачествени продукти със стандартизирано съдържание на S-алил-L-цистеин (SAC). Следвайте препоръчителната доза, посочена в листовката.

Ако предпочитате да консумирате чесъна в сурово състояние, приемайте поне по 3 скилидки седмично, а ако сте предразположени към сърдечносъдови заболявания – може да увеличите количеството. Скилидките се счукват или нарязват на ситно и се оставят на стайна температура за 5-10 минути, за да се образуват биологично активните съставки.

Куркума

Curcuma longa

Подправката, понижаваща холестерола . Куркумата е друг вид билка, която действа благоприятно върху сърцето и кръвоносните съдове. В нея се съдържа жълтеникав пигмент, наречен куркумин – полифенол, на който билката дължи лечебните си свойства. Доказано е, че куркуминът намалява нивата на общия холестерол, повишава нивата на HDL-холестерола („добрия“ холестерол) и защитава както HDL-, така и LDL-холестерола от вредното влияние на свободните радикали.

При лабораторни изследвания и проучвания върху животни е установено, че куркуминът понижава кръвното налягане и ограничава способността на холестерола да отлага плака по артериалните стени.

Дозировка – Прибавяйте към ежедневното си меню до 3 г корен от куркума (настърган или на прах). Ако предпочитате готови продукти, потърсете такива със стандартизирано съдържание на куркумин 95%. Спазвайте упътването в листовката, като не превишавате дневна доза от максимум 300 мг.

Индийски живовляк (псилиум)

Plantago ovata, R psyllium

Понижава нивата на холестерола. Индийският живовляк е ценен източник на водоразтворими влакнини, които образуват абсорбиращ гел в червата; той улавя холестерола и улеснява изхвърлянето му извън организма. Резултатите от едно проучване сочат, че нивата на LDL-холестерола спадат при съчетаване на индийски живовляк с диета, бедна на мазнини, за период от минимум 8 седмици, без това да повлиява неблагоприятно върху нивата на HDL- холестерола.

Под лекарско наблюдение индийският живовляк има изключително благотворно влияние върху пациенти, страдащи от диабет тип 2, защото спомага за регулиране на кръвната захар и инсулиновата реакция към храните.

Дозировка – Шушулките на индийския живовляк се предлагат под формата на таблетки, капсули или разтворими прахчета и трябва да се вземат съгласно указанията в листовката (обърнете внимание, че дозата индийски живовляк, използвана в проучването за холестерола по-горе, е общо около 10 г дневно). Всяка доза индийски живовляк трябва да се приема с голяма чаша вода.

Липов цвят при хипертония

Липа, Tilia cordata, Т. platyphyllos, Т. eurораеа

Понижава кръвното налягане.

Липовият цвят е традиционен европейски лек при високо кръвно налягане, особено когато то е придружено от сърцебиене или втвърдяване на артериите. Също така се използва и като успокояващо средство при тревожност и неспокойствие, затова е изключително подходящ в случаите, когато високото налягане е причинено от или влошено вследствие на тревоги.

Дозировка – Накиснете 1 чаена лъжичка сушен липов цвят във вряла вода; пийте до 3 чаши дневно.

ВНИМАНИЕ!

Сърдечносъдовите заболявания са изключително сериозни и самолечението не е препоръчително. Винаги следвайте съветите на лекуващия лекар и ако имате симптоми, които предполагат инфаркт – болка в гърдите (която може да започва от челюстта, гърба или ръцете), задух или общо усещане за дискомфорт в горната част на тялото – незабавно повикайте линейка.

Глогът, чесънът и куркумата взаимодействат с някои медикаменти (включително приеманите при сърдечносъдови заболявания, хипертония, висок холестерол и други), което може да на-ложи промяна в дозата на лекарствата, вземани по предписание, затова се консултирайте с лекуващия лекар, преди да използвате тези три билки.

Много рядко пациенти съобщават за неблагоприятни последици при употребата на глог, които са леки и преходни. Симптомите включват храносмилателни смущения, главоболие, замаяност, сънливост и сърцебиене. Ако се наблюдават подобни реакции, се консултирайте с лекар.

Чесънът понякога може да предизвика странични ефекти, например стомашно-чревни смущения, гадене, лошо храносмилане, лош дъх и телесна миризма. Някои от тези симптоми намаляват, ако чесънът се консумира след топлинна обработка.

В по-големи дози куркумата може да причини стомашно-чревни смущения.

С изключение на случаите, когато е по лекарско предписание, куркумата не се препоръчва в дози, по-големи от използваните в готварството, ако страдате от заболявания на черния дроб или жлъчката (включително камъни), язва на стомаха или дванадесетопръстника или ако вземате противосъсирващи средства.

Хора, които са с диагностицирано заболяване на червата, трябва да използват индийски живовляк само по лекарско предписание.

Индийският живовляк може да повлияе усвояването на други лекарства, затова дозите трябва да се приемат с

2 часа разлика.

Индийският живовляк трябва да се приема с много вода, защото пациенти, които са приемали псилиум на прах с недостатъчно количество течности, съобщават за задавяне.

Липовият цвят може да намали усвояването на желязо, затова дозите трябва да се приемат с 2 часа разлика.

Понякога при употребата на липов цвят настъпва контактна алергия.

У потребата на глог, липов цвят или индийски живовляк не се препоръчва по време на бременност и кърмене, освен когато е под лекарско наблюдение.

Също така трябва да се избягва употребата на чесън или куркума в количества, по-големи от използваните в готварството.

Холестерол формула
Холестерол формула – при високи стойности на холестерол

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *