Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Спортни травми, навяхвания и разтежения – лечение с билки

Спортни травми се получават внезапно. Ако се контузите или разтегнете мускул, тези билки ще ви помогнат много по-бързо да се изправите на крака и да възвърнете подвижността си.

Планинска арника

Arnica montana

Намалява синините и лекува подутини и контузии. Арниката се използва за локално лечение, като стимулира заздравителния процес на мускули и други тъкани след травма. При условие че целостта на кожата не е нарушена, билката се натрива върху навяхвания, разтежения, подути стави и дислокация. Прилага се и вътрешно под формата на изключително разредени хомеопатични продукти и макар тази употреба да е противоречива от медицинска гледна точка, според няколко клинични проучвания арниката има благотворно въздействие.

Дозировка – Нанасяйте крем или маслена настойка върху засегнатото място 3 пъти дневно. За вътрешна употреба използвайте само готови хо меопатични лекарства с арника под формата на таблетки или разтвор в съотношение ЗОх (отбелязано понякога като ЗОБ). Приемайте съгласно указанията, посочени в листовката.

Черен оман

Symphytum officinale

Традиционен лек срещу навяхвания, разтежения и счупвания. В миналото черният оман се използвал както вътрешно, така и външно за по-бързо заздравяване на счупени кости. Именно заради това си свойство билката е известна още под името „зарасличе“. Но след последните проучвания, които разкриват, че в някои видове се съдържат токсични съединения (известни като пиролизидни алкалоиди), в наши дни употребата му е строго ограничена само и единствено до локално приложение. Освен че се използва при фрактури, черният оман помага за облекчаване и разсейване на подутините при навяхвания и разтежения.

Дозировка – Пасирайте надземните части на билката и добавете към крем в съотношение 1:5. Нанасяйте върху засегнатото място съгласно указанията. Пасираната смес може да се приложи и като лапа. Ако не разполагате с билката, потърсете в аптеките продукти, които я съдържат.

Дяволски нокът

Harpagophytum procumbens

Изключително ефикасно противовъзпалително средство. Тази африканска билка има дълга история на приложение. Използва се за намаляване на болката и възпалението в мускули и стави. Обикновено се предписва при болки в ставите, гърба и сухожилията вследствие на травми или свръхнатоварване. Традиционното приложение на билката се потвърждава от няколко научни изследвания, при които пациенти, приемали дяволски нокът в продължение на 4 седмици, съобщават за намаляване на схващанията в мускулите, а когато продължителността била 4-8 седмици, болките в гърба почти отшумели и подвижността се повишила.

Дозировка – Най-важните активни съставки в дяволския нокът са иридоидите (харпагозид). Според учените продукти със стандартизирано съдържание на харпагозид са по-ефикасни от нестандартизираните. Потърсете в аптеките готови препарати, таблетки или капсули, осигуряващи дневен прием от поне 50 мг харпагозид, и приемайте продукта съгласно указанията в листовката. Желателно е билката да се взема между храненията, за да се предотврати разрушаването на активната съставка от стомашните киселини.

Кора от червена калина

Viburnum opulus

Спазмолитично средство за отпускане на мускулите. Ако често страдате от разтежения и болки в мускулите, ко¬рата от червена калина ще ви помогне. Индианците използвали билката за облекчаване на схващания и други видове мускулни болки, а съвременните лечители спазват тази традиция. Със способността си да облекчава както стари, така и нови мускулни болки билката се счита за особено ефикасна при дългогодишни травми и болки в гърба.

Дозировка – Потърсете в аптеката таблетки или тинктура и приемайте максимална доза от 1 г 3 пъти дневно или 5 мл 3 пъти дневно.

Жълт кантарион

 

Hypericum perforatum

Средство за локално лечение на нервна болка.  Документирано е, че жълтият кантарион е използван за локално лечение на нервна болка от различен тип. Билката е особено ефикасна при ишиас. Тази традиционна употреба се потвърждава и от лабораторни тестове, които демонстрират нейните противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства.

Дозировка –  Мажете засегнатото място 2-3 пъти дневно с маслена настойка от цветовете на жълт кантарион. За инструкции как да направите маслена настойка вижте статията „Как се приготвят лечебните билки”. Също така можете да купите готов продукт от аптеката.

Кора от бяла върба

White Willow

Естествен аспирин. Проучванията сочат, че продукти, съдържащи кора от бяла върба със стандартизирано количество салицин, ефикасно облекчават болките в гърба, като след 4-седмичен прием те отшумяват напълно при над 40% от участниците. Тези резултати изобщо не са учудващи, тъй като салицинът (който е с действие, подобно на аспирина) има доказано противовъзпалително и аналгетично действие.

Дозировка – Потърсете в аптеката таблетки или капсули, съдържащи кора от бяла върба (със стандартизирано количество на салицин 15% дневно). Приемайте 1-2 таблетки 3 пъти дневно.

Хамамелис

Hamamelis virginiana

Спира кървенето и намалява отока. Поради високото си съдържание на танини хамамелисът е кръвоспиращо средство, което има свойството да намалява възпалението – особено локализираните подутини, причинени от навяхвания и други контузии. Използва се и за по-бързото заздравяване на синини.

Дозировка – Нанасяйте готов продукт с хамамелис върху разтежения, навяхвания, охлузвания или синини 2- 3 пъти дневно. Друг начин за използване на билката е да се приготви отвара от 1-2 чаени лъжички сушени листа или кора и да се нанесе като компрес върху засегнатото място.

ВНИМАНИЕ!

Арниката и черният оман не бива да се приемат вътрешно (с изключение на силно разредените хомеопатични форми) и да се прилагат върху открити рани или в близост до очите. Избягвайте употребата на черен оман за период, по-дълъг от 10 дни.

Локалното приложение на всяка една билка може да причини дерматит, сърбеж, щипене, затова направете тест за чувствителност 24 часа преди употреба. Ако се появят подобни симптоми, прекратете употребата. Бъдете особено внимателни с арниката, ако сте алергични към сем. Сложноцветни (например маргаритки, хризантеми и ехинацея) и сем. Лаврови (например лаврово дърво, авокадо, камфорово дърво).

Плодовете на червената калина са отровни и не бива да се поглъщат.

Не използвайте кора от бяла върба, ако сте алергични към салицилати (включително аспирин). Не използвайте кора от бяла върба, ако вземате антитромбоцитни лекарства или антикоагуланти или страдате от заболявания на кръвта.

Дяволският нокът може да предизвика храносмилателни проблеми като диария, затова не е препоръчително да се приема от хора с вече съществуващи стомашно-чревни проблеми като язви, камъни в жлъчката или диария.

Не използвайте дяволски нокът, ако вземате варфарин или медикаменти за лечение на аритмия, освен ако не е предписан от лекар. Приемът на дяволски нокът трябва да се прекрати две седмици преди предстояща операция.

Дяволският нокът не е ефикасен срещу болка в гърба, която започва от долната част на краката – симптом, който може да е индикация за засегнат нерв. Задължително се консултирайте с лекар.

С изключение на локалното приложение на жълтия кантарион и хамамелиса, тези билки не се препоръчват по време на бременност и кърмене, освен ако не са предписани от лекар.

Спешни мерки

Мерките, които вземате веднага след нараняване, влияят пряко върху това колко бързо ще заздравее мястото.

Намалете подуването и кървенето, като осигурите възможно най- бързо покой на засегнатия участък.

Поставете торбичка с лед върху нараненото място, за да намалите възпалението и болката, но за да не увреди ледът допълнително кожата, винаги слагайте мокра кърпа между кожата и торбичката.

Направете стегната превръзка, известна още като притискаща превръзка, за да ограничите кървенето и подуването.

Повдигнете навехнатата част на ниво над сърцето, за да намалите допълнително кръвотока към засегнатото място.

При първа възможност се посъветвайте с физиотерапевт или лекар, защото много травми на меките тъкани изискват професионално внимание.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *