Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Използване на билколечението при първа помощ

Заредете домашната аптечка с подходящи билки за първа помощ и ще сте подготвени за всякакви ситуации и дребни неприятности като сърбеж, драскотини, охлузвания и изгаряния.

Алое вера

Aloe vera syn. A. barbadensis, A. ferox

Средство за бързо възстановяване при изгаряне. Дръжте саксия с алое (Аloe spp. включително Aloe vera и A. ferox) на кухненския прозорец, за да ви е подръка, ако случайно се изгорите, докато готвите. Охлаждащият гел на алоето не само облекчава болката, но и намалява възпалението. Ако целостта на кожата е нарушена, алоето предпазва изгорения участък от инфекции и благоприятства възстановяването. В резултат на това изгарянията (и други видове рани, третирани с алое, заздравяват много по-бързо. Учените са установили, че при употреба на гел от алое процесът на заздравяване при изгаряния се ускорява с над 8 дни.

Дозировка – Нанасяйте пихтиестия гел, който е в основата на листото, върху засегнатия участък 3 пъти дневно или използвайте продукт от аптеките с висок процент алое. Избягвайте употребата на малки, млади листа, тъй като концентрацията на активни вещества в тях не е такова висока, колкото при по-едрите Ако купувате готов препарат, подберете такъв, който е сертифициран и с гаранция за качество.

Планинска арника

Arnica montana

Подутини и синини. Арниката се използва открай време като локално средство за лечение на синини. Установено е, че когато се прилага, синините променят цвета си по-бързо и заздравителният процес протича по-ускорено. Билката се използва и за лечение на подутини и навяхвания.

Хомеопатични продукти, съдържащи арника, могат да се приемат и вътрешно за лекуване на същите състояния.

Дозировка – Нанасяйте крем или маслена настойка от арника върху засегнатия участък 3 пъти дневно. Изберете продукт, който съдържа 10-20% тинктура или етерично масло.

Невен

Calendula officinalis

Лек за наранена кожа. Невенът помага при изгаряния, рани, драскотини и обриви и доказано благоприятства заздравяването на кожата, като може да улесни дори спирането на кървенето.

Дозировка – При нарушена цялост на кожата след старателно промиване на раната с антисептичен разтвор нанасяйте тинктура от невен върху засегнатия участък 3 пъти дневно. При затворени рани, драскотини, обриви или изгаряния, прилагайте крема или маслената настойка 3 пъти дневно.

Врабчови чревца

Stellaria media

Облекчава сърбежа и обривите. Билката врабчови чревца има охлаждащо действие и е традиционен лек за всякакъв вид кожни сърбежи, затова е полезно да я имате подръка. Ефикасна е при обриви, ухапвания от насекоми, дори и при копривна треска.

Дозировка – Пасирайте пресни надземни части от билката и добавете към подходящ крем в съотношение 1:5. Нанесете върху засегнатия участък според предписанието. По същия начин се използва и готов крем от аптеката.

Масло от лавандула

Lavandula angustifolia

Средство за отстраняване на жило при ухапвания. Етеричното масло от лавандула бързо облекчава възпалението и подуването при ухапвания и ужилвания. Има антимикробно действие, което предпазва от инфекции. Смята се, че употребата му като средство срещу изгаряния започва от френския учен Гатфосе (един от основоположниците на ароматерапията), който потопил ръка в купа с масло от лавандула, след като се изгорил в лабораторията си и бил изумен от бързината, с която кожата заздравяла.

Дозировка – Веднага след ухапване или ужилване от насекомо намажете засегнатото място с неразредено етерично масло от лавандула. При рани и изгаряния след старателно промиване на раната с антисептичен разтвор нанасяйте неразредено масло от лавандула върху засегнатото място 3 пъти дневно.

Хлъзгав бряст

Ulmusrubra syn. U. fulva

Средство за отстраняване на тресчици от кожата и за по-бързо узряване на циреи. Хлъзгавият бряст намалява възпаленията в стомашно-чревния тракт, като успокояващите му свойства могат да се използват и при раздразнена или възпалена кожа. Когато се смеси с вода, билката образува слой, подобен на гел, който защитава раната и благоприятства заздравяването й. Лапа от хлъзгав бряст може да се използва при изваждане на тресчици и други чужди тела от кожата, както и за по-бързо узряване на циреи.

Дозировка – Разбъркайте смляна на прах кора с топла вода до получаването на гъста кремообразна смес. Използвайте като лапа върху рани за отстраняване на чужди тела от кожата или за по-бързо разнасяне на оток при циреи и гнойни възпаления.

Масло от чаено дърво

Melaleuca alternifolia

Силен природен антисептик. Маслото от чаено дърво е едно от най-силните естествени антисептични средства и действието му срещу най-различни бактерии, вируси и гъбички е добре документирано. И тъй като има противовъзпалителни свойства, то е много подходящо при лечение на порязвания, ох- лузвания и по-дълбоки рани, като в същото време предпазва от инфекции.

Дозировка – Можете да използвате маслото от чаено дърво неразредено при почистване на рани, предразположени към инфекции, или върху по-груби кожни участъци (например пети), но в повечето случаи причинява щипене, затова е по-подходящо да се използва разтвор, съдържащ 15% масло. В търговската мрежа се предлагат различни кремове и лосиони с масло от чаено дърво.

Новозеландското чаено дърво и манука мед

Етеричното масло от новозеландското чаено дърво, наричано от местните манука (Leptospermum scoparium), е силно антимикробно средство и може да се разрежда и използва за дезинфекция на рани. Изключително ценно лекарство е и медът от пчели, които се хранят с манука. Манука медът съдържа съединение, наречено уникален манука фактор (УМФ), което подсилва способността му да лекува инфекции. Обширно проучване в Нова Зеландия демонстрира как мед с висок УМФ дезинфекцира рани и ускорява заздравяването им, което го прави идеалното средство при лечение на язви на краката и други бавнозаздравяващи кожни инфекции. Медът с висок УМФ се обозначава като „активен манука“ мед (с ниво на УМФ поне 10). Останалите видове манука мед, които са без етикет „активен“, нямат същата сила.

ВНИМАНИЕ!

Не консумирайте етерично масло от чаено дърво или лавандула!

Не консумирайте гел от алое! За тази цел продуктът трябва да е купен от аптеката и да е специално предназначен за вътрешна употреба.

Не приемайте арниката вътрешно, освен в изключително разредената й хо- меопатична форма. Не нанасяйте билката върху кожа с нарушена цялост или близо до очите или устата. Не използвайте арниката за локално лечение повече от 10 дни.

Локалното приложение на всяка една билка може да причини дерматит, сърбеж, щипене, затова направете тест за търпимост 24 часа преди употреба. Ако се появят подобни симптоми, прекратете употребата. Бъдете особено внимателни с арниката и невена, ако сте алергични към сем. Сложноцветни (например маргаритки, хризантеми и ехинацея) и сем. Лаврови (например лаврово дърво, авокадо, камфорово дърво). Локалното приложение на етерични масла може да доведе до раздразнение на кожата, особено когато е вече възпалена.

С изключение на локалното приложение на невена и алоето, билките в тази статия не се препоръчват по време на бременност и кърмене, освен ако не е указано друго от медицинско лице.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *