ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Фитотерапия при гъбични инфекции

Веднъж появят ли се гъбични инфекции (гъбичките), е доста трудно да се отървем от тях. Когато започнете лечение с тези билки, се въоръжете с търпение – успехът ще настъпи малко по-бавно.

Мравчено дърво (пау д’арко)

Tabebuia impetiginosa

Противогъбично средство от Амазонка. В традиционната бразилска медицина се правят лапи или отвари от вътрешната кора на дървото, за да се лекуват гъбични инфекции, както и състояния като екзема, псориазис и рак на кожата. Лабораторни проучвания доказват много от свойствата на мравченото дърво, в т. ч. и антимикотичното му действие.

Дозировка – Добавете 10 г вътрешна кора от мравчено дърво към 600 мл вода; варете сместа на тих огън 15 минути. Охладете до температура, приятна за тялото; нанасяйте като компрес или лапа върху засегнатото място 2 пъти дневно.

Масло от чаено дърво

Melaleuca alternifolla

 

Доказано средство срещу гъбички на краката. Маслото от чаено дърво е ефикасно срещу редица болестотворни гъбички. Клиничните проучвания доказват действието му, особено при гъбички по краката (тинеа педис) и онихомикоза (гъбички по ноктите), които не само се поддават трудно на лечение, но и могат да доведат до пълното разрушаване на ноктите.

За да има ефект, маслото от чаено дърво трябва да се прилага в определена концентрация – в едно изследване учените използвали разтвор, съдържащ 50% масло, който унищожил гъбичната инфекция при 64% от участниците след 4-седмично приложение. А в друго употребявали разтвор в концентрация само 10%; симптомите се подобрили, но инфекцията останала. Когато гъбичните инфекции на ноктите били третирани със 100% чисто масло в продължение на 3 месеца, резултатите били сходни с тези, получени при приложение на фармацевтични локални препарати, като повече от половината участници имали подобрение на симптомите и външния вид на засегнатите нокти.

Дозировка – За лекуване на гъбички по кожата на ходилата: направете воден разтвор, съдържащ 25% до 50% масло от чаено дърво, и нанасяйте върху засегнатите участъци 2 пъти дневно в продължение на няколко седмици или добавете 15 капки чисто масло и малко сол в електрическа вана за крака (топлината и солта подсилват противогъбичното действие на маслото) и правете процедури по 20 минути 2 пъти дневно. За лекуване на гъбички по ноктите: нанасяйте 100% масло от чаено дърво върху засегнатите нокти 2 пъти дневно в продължение на минимум 3 месеца.

В търговската мрежа се предлагат продукти със специални формули, съдържащи маслото от чаено дърво, които могат да послужат при лечение на други гъбични инфекции – консултирайте се с квалифициран лечител за повече информация.

ВНИМАНИЕ!

Установено е, че всеки един на 25 души, страдащи от тинеа, съобщава за реакции като контактен дерматит, сърбеж, парещо усещане или белене на кожата, причинени от маслото от чаено дърво, особено когато е в по-високи концентрации или е нанесено върху възпален участък или екзема. За да се намали вероятността от поява на тези симптоми, използвайте по-разредени продукти и направете тест за чувствителност върху незасегнат кожен участък 24 часа преди нанасяне върху инфектирана или възпалена кожа.

Възможно е мравченото дърво да се приема и вътрешно при системни ми- кози за подсилване на имунната система. В тези случаи обаче не е препоръчително да се прибягва до самолечение, тъй като приети в по-високи дози, някои компоненти на мравченото дърво са токсични. Консултирайте се с опитен, квалифициран лечител, преди да използвате билката.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *