Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Главоболие и мигрена – лечение с билки

Независимо колко често страдате от главоболие, правилната комбинация от билки може да осигури облекчение. При сериозно или често главоболие задължително се консултирайте с лекар.

Кора от бяла върба

White Willow

Билковият аспирин. Съдържа съединения, наречени салицилати, подобни на активната съставка в аспирина. Билката се използва за облекчаване на всякакъв вид главоболие, особено ако е придружено от треска. В едно от проучванията учените комбинирали кора от бяла върба с моминска вратига за предотвратяване на мигрена. Резултатът бил значително подобряване по отношение на честотата, интензитета и продължителността на пристъпите.

Дозировка – Сварете 1-3 г сушена кора в чаша вода за 5-10 минути; изпийте отварата на 3 партиди в рамките на деня. Ако ползвате готов продукт, спазвайте указанията, посочени в листовката.

Моминска вратига

Tanacetum parthenium

Намалява симптомите и честотата на мигрената. Моминската вратига е най-известната билка за лечение на главоболие и особено на мигрена. Ако се взема на няколко месеца, тя понижава честотата на мигрената, облекчава симптомите й като главоболие, гадене и повръщане и намалява продължителността на пристъпите.

Дозировка – Всеки ден приемайте по 1-2 големи или 3-4 по-малки пресни листа от моминска вратига (по време на или след хранене). Ако ползвате готови продукти, следвайте указанията в листовката. Появата на първите резултати отнема 1-4 месеца.

Масло от мента

Mentha х piperita

Бързо облекчава главоболие. Научно доказано е, че прилагането на ментово етерично масло върху челото и слепоочията е толкова ефикасно, колкото употребата на парацетамол. Това въздействие настъпва много бързо – приблизително 15 минути след нанасяне на маслото се забелязва значително намаляване на болката.

Дозировка – Върху челото и слепоочията се нанася разтвор, съдържащ 1 част ментово етерично масло, разтворено в 9 части спирт (или вода, ако не разполагате със спирт). Процедурата се повтаря през 15-30 минути след началото на симптомите. Внимавайте да не попадне в очите. Комбинираното използване на ментово масло и парацетамол може да подсили действието и на двата продукта.

ВНИМАНИЕ!

При сериозно или често главоболие задължително се консултирайте с лекар.

Моминската вратига понякога причинява алергични странични ефекти, като симптомите се съсредоточават предимно в устата – появяват се афти и свръхчувствителност на езика. Те настъпват най-често при хора, които приемат пресни листа.

Не приемайте моминска вратига, ако получите обрив след контакт с растението или ако сте алергични към сем. Сложноцветни (например цикория, маргаритки, хризантеми, слънчоглед и ехинацея).

Не приемайте кора от бяла върба, ако сте алергични към салицилати (като аспирина).

C изключение на случаите, когато е по лекарско предписание, приемът на кора от бяла върба или моминска вра¬тига не е препоръчителен, ако вземате антитромбоцитни лекарства или анти- коагуланти или страдате от заболяване на кръвта.

Ментовото етерично масло трябва винаги да се разрежда преди нанасяне. Да не се използва в близост или върху лицата на деца и бебета.

Приемът на кора от бяла върба или моминска вратига, както и ползването на ментово етерично масло не са препоръчителни по време на бременност и кърмене, освен ако не са по лекарско предписание.

Мигрена или главоболие?

Макар често да използваме думата „мигрена“, за да опишем особено силно главоболие, в медицинската терминология мигрената е определен вид изтощаващо главоболие, което може да е придружено от други симптоми като гадене и повръщане, замъглено виждане или други нарушения на зрението, както и изтръпване или вкочаняване на крайниците. По време на пристъп страдащите от мигрена могат да проявят висока чувствителност към шум и светлина и да пожелаят да се оттеглят в тъмна и тиха стая до отшумяване на симптомите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *