Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Билколечение при депресия и тревожност

В природата съществуват редица билки за депресия и тревожност, които, използвани правилно, могат да повишат настроението или да успокоят нервите, когато животът изглежда по-труден, отколкото е.

Жълт кантарион

Hypericum perforatum

Билков антидепресант. Клинично изследване доказва въздействието на жълтия кантарион като антидепресант, а някои проучвания дори разкриват, че билката е също толкова ефикасна при лечение на леки до средни форми на депресия, колкото и някои фармацевтични препарати, с тази разлика, че сериозните странични ефекти са значително по-малко. Интересно е да се отбележи, че начинът, по който билката въздейства върху организма, е подобен на ефекта от някои фармацевтични медикаменти.

Дозировка – Потърсете в аптеките лекарства със стандартизирано съдържание на хиперицин и хиперфорин (основните активни съставки в жълтия кантарион), в концентриран екстракт (6:1); приемайте дневна доза от 900 мг, равна на 5,4 г сушена билка.

Пийте по една чаша чай от жълт кантарион вечер преди лягане.

Лавандула

Lavandula angustifolia

Ароматерапия за облекчаване на тревожността. Още от древни времена ароматът на лавандулата се е свързвал с релаксацията. Днес има много доказателства в подкрепа на традиционното й приложение. Проучванията показват, че вдишването на лавандуловото ете-рично масло успокоява тревожността и благоприятства усещанията за спокойствие и добро физическо състояние при редица стресови ситуации, включително при чакане пред зъболекарски кабинет. Според едно проучване инхалациите с лавандула намаляват производството на кортизол (хормон на стреса) в организма.

Дозировка – За да се насладите на антистресовото въздействие на лавандулата, добавете по 4 капки лавандулово етерично масло на всеки 10 мл растително олио и втрийте в областта на раменете и слепоочията. Ако предпочитате инхалациите, разтворете 4 капки етерично масло в 20 мл гореща вода (например в аромалампа) и вдишвайте парите; или направете запарка от 1/2 чаена лъжичка (1-1,5 г) сушени цветове и пийте 2 пъти дневно, за предпочитане преди сън.

ВНИМАНИЕ!

Счита се, че жълтият кантарион взаимодейства с някои фармацевтични лекарства (в т. ч. антидепресанти, сърдечносъдови медикаменти и контрацептиви), затова се консултирайте с лекар, преди да приемете билката.

Депресията е сериозно заболяване, затова не е препоръчително да прибягвате до самолечение. Не спирайте вземането на предписаните лекарства, освен когато е по препоръка и под наблюдението на лекуващия лекар. Ако по лекарски съвет се преминава от фармацевтични антидепресанти към жълт кантарион, се препоръчва двуседмичен период на изчистване.

Все още липсват категорични данни за безопасността или ефикасността на жълтия кантарион при силни депресии, затова билката трябва да се избягва, освен когато е по лекарско предписание. Не се препоръчва при хора, страдащи от биполярно разстройство.

За да се прояви въздействието на жълтия кантарион, са необходими 2-4 седмици. Ако след 6 седмици няма видимо подобрение, най-вероятно билката не е подбрана правилно – консултирайте се с лекар или квалифициран лечител.

Жълтият кантарион понякога води и до странични ефекти (например стомашно-чревни смущения, главоболие). Най-често срещаният сред тях е фоточувствителност – състояние, при което кожата става по-податлива на слънчеви изгаряния. Избягвайте слънчевите бани или продължителното излагане на слънце, докато приемате жълт кантарион и веднага се консултирайте с лекар, ако развиете подобни симптом.

Приемът на жълт кантарион трябва да спре поне 2 седмици преди предстояща операция.

Освен в случаите, когато е по лекарско предписание, жълтият кантарион не се препоръчва по време на бременност и кърмене. Да не се използва при деца.

Не поглъщайте лавандуловото етерично масло и не го използвайте по време на бременност или кърмене, освен когато е по лекарско предписание.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *