ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ВНИМАНИЕ! Хранителната промишленост продължава да ни трови с един опасен канцероген!

През последните няколко години се заговори за вредата от вещество, което се открива в някои от най-харесваните храни – акриламид

акриламид

Учените отдавна алармират, че големи дози акриламида е опасно канцерогенен.

Канада го вкара първа в списък с токсини, приложен към закона й за защита на околната среда. САЩ наредиха хранителната промишленост да ограничи акриламида в продуктите. Очаква се ЕС да го включи в списъка си на рисковите вещества като канцероген и като мутаген (предизвикващ рак и генетични поражения в клетката).

Най-много е в чипса и кафето от цикория

През март 2011 г. Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) публикува доклад за нивата на акриламид в храните на държавите членки за 2007-2009 г. Има понижаване на нивото, но само в 3 храни – крекери, детски бисквити и сладкиши. Но има и увеличение в сухарите и в разтворимото кафе. Най-високи са нивата му в чипса и кафето от цикория или житни култури.

До 2002 г. никой не подозира за наличието на акриламид в храните. Иначе веществото е известно, знае се, че уврежда гените и се съдържа в някои пластмасови опаковки и в цигарения дим. Малко от него има и във водата, тъй като се използва като утаител при пречистването й.

Изниква при печене и пържене

Учени от Стокхолм откриха, че акриламидът в някои храни превишава стотици, дори хиляди пъти допустимото количество за питейната вода. Това предизвика смайване. Сред тези храни са чипсът, хлябът, тестените изделия и сладкишите, пържените и печените картофи, сухите закуски, корнфлейксът и други зърнени храни.

Шокът бе и заради факта, че не се знаеше как това вещество се образува в храните. След половин година се намери отговор: получава се от взаимодействието на аминокиселината аспаргин със захарите при готвене над 120 градуса. При тестени изделия стига 2000 мг/кг. Най-високо ниво има в сладкиши, приготвени с амониев хи-дроген карбонат (набухвател).

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *