Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

10 билки и добавки за диабетици

Могат ли билките и добавките да ви помогнат в контрола над диабета? Тези 10 са доказали действието си при понижаването нивата на кръвната захар, засилването на чувствителността към инсулина, понижаването на високото кръвно налягане и холестерола и не само това. Говорете с лекаря си, преди да добавите някой нов продукт (билки или хранителна добавка) към лечението си, особено ако се използва за понижаване на кръвната захар. Може да се наложи да я измервате по-често, а също и изисква промяна в дозировката на лекарствата ви. Ако резултатите не са налице до 1-2 месеца, спрете да харчите парите си за това.

Гимнема силвестре

Основно действие: Понижава кръвната захар.

Обичайна доза: 200-250 мг два пъти дневно.

Името на това растение на хинди означава „разрушител на захарта“ или „захароубиец“ и е известно със способността си да притъпява усещането за сладко. Счита се за една от най-силните билки за овладяване нивата на кръвната захар. Смята bilki diabetсе, че действа чрез засилване на дейността на ензимите, които помагат на клетките да усвоят глюкозата или чрез стимулиране на производството на инсулин. Въпреки че не е изучавано задълбочено, не са познати сериозни странични ефекти.

Момордика (горчив пъпеш)

Основно действие: Понижава кръвната захар.

Обичайна доза: 50-100 мл (приблизително 3-6 супени лъжици) сок дневно.

Неслучайно наречен „горчив“, за този плод се смята, че помага на клетките да усвоят глюкозата по-ефективно и възпрепятства абсорбирането на захарта в червата. Когато филипински учени подложили мъже и жени на курс с горчив пъпеш на капсули в продължение на три месеца, те показали леко, но неизменно понижаване на нивата на кръвната захар в сравнение с останалите, които приемали плацебо. Гастроентерологичните проблеми са сред възможните странични ефекти.

Магнезий

Основно действие: Понижава кръвната захар

Обичайна доза: 250-350 мг веднъж дневно.

Липсата на магнезий не е необичайна за диабетиците и може да влоши високите нива на кръвната захар и да засили устойчивостта към инсулина. Според някои проучвания добавянето, на магнезий може да подобри усвояването на инсулина и да понижи кръвната захар, но други изследвания не потвърждават тези хипотези. Прегледайте се за липса на магнезий, преди да започнете да го приемате.

Бодлива круша (кактусова смокиня)

Основно действие: Понижава кръвната захар

Основно действие: Ако се консумира като храна – 1/2 чаена чаша сварен плод дневно. За останалите форми на този плод четете указанията върху опаковките.

Според някои проучвания узрелият плод на този кактус понижава нивата на кръвната захар. Ако не можете да го намерите в магазина, потърсете сок от него или разновидността на прах. Учените предполагат, че този плод вероятно понижава кръвната захар, защото съдържа съставки, които имат действие, подобно на това на инсулина. Той е богат на влакнини.

Гама-линоленова киселина

Основно действие: Облекчава болката при невропатия.

Обичайна доза: 270-540 мг веднъж дневно.

Гама-линоленовата киселина или ГЛК е мастна киселина, която се съдържа в маслото от свещи – пупалка. Според някои проучвания диабетиците имат по-ниски от нормалното нива на ГКЛ и учените са открили, че тази добавка може да намали и предотврати болката при невропатия, съпътстваща диабета.

Хром

Основно действие: Понижава кръвната захар.

Обичайна доза: 200 мкг веднъж дневно.

За този полезен минерал се счита, че подпомага действието на инсулина, както и че участва в преработването на въглехидратите, мазнините и белтъчините. Някои изследвания сочат, че нормализира нивата на кръвната захар – но само при хора, които имат липса на хром.

Черна боровинка

Основно действие: Предпазва очите и нервите.

Обичайна доза: 80-120 мг стандартен екстракт два пъти дневно.

Този вид боровинка съдържа силни антиоксиданти в плодовете и листата си. Те се наричат антоцианини и се смята, че предпазват от увреждания малките кръвоносни съдове, които могат да причинят неврологична болка и ретинопатия (увреждане на ретината). Изследвания върху животни са открили, че е възможно черната боровинка да понижи кръвната захар.

Алфа-липоидна киселина

Основно действие: Облекчава болката при невропатия, понижава кръвната захар.

Обичайна доза: 600-800 мг дневно.

Наричано накратко АЛА, това подобно на витамин вещество неутрализира много от различните видове свободни радикали. Натрупване на свободни радикали, отчасти причинено от високата кръвна захар, може да доведе до увреждания на нервите и други проблеми. АЛА помага и на мускулните клетки да усвояват кръвната захар. В едно немско изследване екип от учени дава на 40 половозрели участници АЛА или плацебо. В края на четириседмичния опит групата, приемала АЛА, била подобрила усвояването на инсулина с 27%, докато групата, вземала плацебо, не показала подобрение. Други проучвания са показвали намаляване на неврологичната болка, изтръпването и паренето.

Сминдух

Основно действие: Понижава кръвната захар.

Обичайна доза: 5-30 г при всяко хранене или 15-90 г веднъж дневно с храната.

Казват, че тези семена, използвани в индийската кухня, намаляват нивата на кръвната захар, увеличават чувствителността към инсулина и понижават концентрацията на холестерол в кръвта според няколко изследвания върху хора и животни. Ефектът може отчасти да се дължи на високото съдържание на влакнини в семената. Те съдържат и аминокиселини, които подпомагат производството на инсулин. В едно от най-големите изследвания на сминдуха при 60 човека, които приемали по 25 г дневно, се наблюдавало значително подобрение в средните нива на кръвната захар и резките й покачвания след хранене.

Женшен

Основно действие: Понижава кръвната захар.

Обичайна доза: 1-3 г мг дневно под формата на капсули или таблетки или 3-5 мл тинктура три пъти дневно.

Известна с това, че е полезен за имунната система и в борбата с различни заболявания, тази китайска билка е била подложена на няколко успешни изследвания. Учените са открили, че женшенът забавя абсорбирането на въглехидратите, засилва способността на клетките да обработват глюкозата и увеличава секрецията на инсулин от панкреаса. Екип от университета в Торонто многократно демонстрира как капсулите женшен понижават кръвната захар с 15-20% в сравнение с таблетките плацебо.

НАНОМАГНИТНИ ЧОРАПИ за диабетици
НАНОМАГНИТНИ ЧОРАПИ за диабетици

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *