Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хомеопатия срещу астма – какво трябва да знаем?

Хомеопатията действа на принципа „подобното се лекува с подобно“. Хомеопатичните средства съдържат минимално количество от вещество, което в много по-високи дози се очаква да предизвика симптоми, подобни на лекуваните. В определени граници се смята, че колкото по-малка е концентрацията на веществото, толкова по-лековито е то всъщност. Понякога разтворът е силно разреден и в него са останали едва няколко молекули от активната субстанция, но се счита, че по този начин ще се провокират естествените лечебни сили на организма и ще се постигне целебен ефект.

Повечето от хилядите хомеопатични средства са налични без рецепта под различна твърда или течна форма. Те се произвеждат от лицензирани фирми, които се проверяват редовно за спазване на определени изисквания и правила. Някои специалисти си приготвят собствени препарати. Според нова директива на ЕС, целяща да установи хармонизиране във всички страни на съюза, е позволено готовите хомеопатични средства да включват списък с одобрени ефикасни действия при определени състояния, които не са сериозни.

Какво показват проучванията?

homeopatiyaНяколко от тях са доказали положителния ефект на хомеопатичните средства при алергичен ринит. При едно рандомизирано, двойносляпо и плацебо контролирано изследване сред 28 души с относително силно изразена алергична астма четириседмичното лечение с хомеопатичен разтвор на разредения алерген значително намалило остротата на симптомите в сравнение с групата, на която давали плацебо. Но при мащабен, двойносляп контролиран експеримент върху хомеопатична имунотерапия сред 242 възрастни пациенти с астма, алергични към акари в домашния прах, не се открили значителни разлики между групите, получавали лекарството, и тези, вземали плацебо.

Предпазни мерки

Хомеопатията се смята за безопасна, въпреки че в краткосрочен план може да влоши налично алергично състояние. Не бива да се бърка с билколечението, където се използват по-големи дози и съществува опасност от сериозно взаимодействие на билките с лекарствата от традиционната медицина.

Цена

Повечето хора прибягват до специалисти, които работят частно. Имайте предвид обаче, че хомеопатичните препарати, продавани в аптеките, са много по-евтини от тези, които те биха ви предложили.

Равносметка

Въпреки че са нужни още доказателства за ефикасността на хомеопатията, предварителните данни сочат, че методът е в състояние да помогне при алергичен ринит, но ясно и научно е доказано, че не може да е полезен при астма. Затова се посъветвайте с лекаря си, ако искате да съчетаете хомеопатията с редовното си лечение.

ЛУЛА ИНХАЛАТОР с хималайска сол помага при астма
ЛУЛА ИНХАЛАТОР с хималайска сол помага при астма

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *