ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Щонова съветва как да се грижите за вашите бъбреци

Д-р Щонова днес се обърна с открит призив към всички българи да се грижат добре за своите бъбреци

Всеки вторник и четвъртък в предаването „Преди обед“ гостува д-р Щонова, която водеше авторското предаване „Духът на здравето“ по bTV до края на юли 2014 г.

Днес д-р Щонова беше поканила проф. д-р Емил Паскалев – началник на Клиниката по бъбречна трансплантация при Александровска болница и водещ специалист в тази област.

Проф. Паскалев съобщи тревожната новина, че всеки седми българин има проблеми с бъбреците.

Захарен диабет е едва от водещите причини за болни бъбреци.

babreci-stonova
Д-р Щонова заостри вниманието ни да се грижим за своите бъбреци

Хората, които страдат от проблеми със сърцето и пият лекарства за регулиране на кръвното в определен момент ще увредят и своите бъбреци.

Хроничните бъбречни заболявания  при мъжете са около 60%, докато при жените до 40%, поради свързаната полова и отделителна система в мъжкото тяло.

Повече от 80% пациенти, страдащи от бъбречни заболявания, даже не стигат до хемодиализа и трансплатнация, поради инсулти и инфаркти, защото  има връзка между сърдечно-съдовите и бъбречните заболявания.

Проф. Паскалев напомни, че дори един човек да няма конкретни оплаквания от своите бъбреци, той трябва поне  веднъж годишно да изследва своята урина и да му вземат  кръв,  за да се провери размерът на  креатинин и други показатели.

Ако изследванията отчетат отклонения от нормата, веднага да се реагира правилно. Има случаи, когато бъбреците боледуват, но това не е свързано пряко с болка, затова пациентите не подозират, че са болни.

Ако човешкият бъбрек е толкова увреден, че друго лечение не може да бъде приложено, задължително трябва да се извърши трансплантация, защото човек с нов бъбрек живее пълноценен живот – той работи нормално, може да има деца.

babreci-paskalev
Проф. Паскалев каза, че трябва да се грижим за нашите бъбреци, дори и да са здрави

Хемодиализата не е лечение, което води до оздравяване.  Тя е заместващо лечение, защото не може да поеме на 100% функциите на бъбреците.

Диализата е начин да се поддържа човешкият живот, но при дългосрочна употреба  може да доведе до необратими последствия за човешкото тяло. Причината е в медикаментите, с които се прочиства кръвта.

Много от пациентите на диализа се заразяват и с хепатит.

Проф. Паскалев даде два много ярки примера.

В Норвегия пациентите чакат максимум до 3 месеца за трансплантация на бъбрек, докато у нас това трае с години.

Държавата позволява роднините, приятелите, колегите свободно да даряват бъбреци.

Но държавата там полага огромни грижи за хората, които стават донори, защото Норвегия е богата и отлично организирана държава.

В Норвегия на апаратите за диализа стоят само хора от рискови групи като много възрастни пациенти или хора с някакви злокачествени заболявания.

В Мадрид, например, живеят 8 милиона души. Там  често се случват катастрофи и пътни инциденти, но донорството е отлично организирано на място.

Ако се подаде сигнал за катастрофа, при която лице е загинало, заради травма в главата, но останалите му органи не са засегнали, незабавно се подава сигнал до специално оборудвана линейка, която трябва за отрицателно време да стигне до мястото на инцидента и там на място да извади здравите органи, които да откара за трансплантация. Това е една мини операционна, каза проф. Паскалев.

За да може този специално оборудван медицински автомобил да пристигне на мястото на трагедията, променя се цялото движение в Мадрид, защото това е политика на града.

Дава се специално предимство на движение. Ако се наложи, светофарите в града задържат останалия трафик по маршрута на линейката за няколко минути повече, за да се осигури пътна проходимост на това средство.

У нас има още един проблем – 25% от пациентите с трансплантация отхвърлят новия орган, защото по клинични пътеки не се поемат оригинални и качествени лекарства, а техни заместители – по-евтини и с по-ниско качество.

Полезни съвети за здрави бъбреци:

1. Правете веднъж годишно изследвания на кръвта и урината.

2. Не прекалявайте с алкохола.

3. Пийте много минерална вода и други полезни течности като прясно изцедени сокове, домашни компоти, неутрални билкови отвари и липов чай. По този начин бъбреците ще работят и няма да изсъхнат.

4. От време на време пийте бира, защото тя раздвижва бъбреците и предизвиква уриниране.

5. Яжте такива плодове и зеленчуци, които предизвикват уриниране – дивя, тиква, краставици и други.

6.  Движете се. Когато човек не се движи, неговата кръв се движи по-бавно и бъбреците работят по-бавно.

Когато се движите максимално активно, кръвта циркулира, белите дробове работят по-усърдно и отделителната система също.

7. Не яжте често храни, които дразнят бъбреците като син домат, прекалено пикантни подправки.

8. Когато имате нужда да уринирате, правете го. Това важи особено нощно време, когато човек предпочита да стиска, защото му е  студено да отиде до тоалетната. Тези навици са изключително вредни за вашите бъбреци и за пикочния ви мехур!

 

Алкогард алкохолизъм
АЛКОГАРД – помага при алкохолизъм и проблеми с черния дроб

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *