Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ВАЛТРЕКС / VALTREX

Съдържа валацикловир, микрокристална целулоза, кросповидон, повидон К90, магнезиев стеарат, колоиден силициев диоксид, хидроксипропил метилцелулоза, титанов диоксид, полиетилен гликол 400, полисорбат 80, вода, восък карнауба и оцветители

valtrexПредназначение

ВАЛТРЕКС е медикамент за лечение на вирусни инфекции – свързани с херпес симплекс по лигавиците и кожни участъци, както и при генитален херпес. Прилага се и профилактично срещу рецидиви на инфекцията. Повлиява успешно херпес зостер и намалява риска от предаване на генитален херпес.

Причинителят на този тип инфекции – херпес симплекс вирус, предизвиква образуването на обриви с малки мехурчета. При спукването им се образуват множество болезнени ранички. Тези състояния са мъчителни и за по-бързото им овладяване е добре лечението да започне в колкото може по-ранен стадий.

ВАЛТРЕКС потиска размножаването на вируса и ограничава инфекцията, като създава условия за оздравяване на засегнатите зони от кожата и лигавиците.

При херпес зостер причинителят – варицела зостер вирус, постига увреждания на кожата и нервни окончания, като появата му е мъчителна и при липса на адекватно лечение може да се усложни. Приемът на ВАЛТРЕКС неутрализира размножаването на вируса и успешно овладява болестния процес.

Препаратът е ефективен и като профилактично средство срещу цитомегаловирусна инфекция при бъбречни трансплантации.

Как се приема

Дозировката и схемата на прием се определя от лекар в зависимост от характера на здравословния проблем. Таблетките се поглъщат цели, с малко вода, независимо от храненията.

При херпес симплекс се препоръчва 500 мг от медикамента два пъти дневно за пет дни. Приемът на таблетките е сутрин и вечер, като е допустимо удължаване до 10 дни по лекарска преценка. При херпес на устните обикновено се прилага еднодневна схема на лечение, като се препоръчва прием на две дози от по 2 г с пауза 6 до 12 часа. Срещу рецидив на херпеса профилактичната доза е 500 мг веднъж дневно, но при отслабена имунна система дозата може да се удвои.

Лечението на генитален херпес с дневна доза от 500 мг ВАЛТРЕКС по-скоро ограничава риска от предаване на заразата, така че при контакт следва да се вземат допълнителни предпазни мерки (кондоми).

Херпес зостер изисква трикратен прием от по две таблетки дневно – т.е. единична доза от 1000 мг. Приемът на 6 таблетки от медикамента, разпределени на равни интервали в рамките на деня, съдейства за по-бързо овладяване на инфекцията и постигане на комфорт. Това лечение следва да продължи поне една седмица.

Този медикамент предотвратява цитомегаловирусна инфекция при трансплантирани, ако се приемат по четири таблетки от 500 мг четири пъти дневно в продължение на три месеца. Лечението с ВАЛТРЕКС в този случай трябва да започне до 72 часа след трансплантацията.

Възможни нежелани ефекти

ВАЛТРЕКС може да причини при отделни потребители реакции на непоносимост като сърбеж и обриви, затруднено дишане, оток и проблеми при преглъщането. Възможно е пациентът да се оплаква от замайване и да припадне.
Съобщавано е също за точковидни кръвоизливи и необясними синини по кожата, възпаление на гърлото, язви по лигавицата на устната кухина, температура.

По-високите дози и продължителен прием на медикамента могат да доведат до стомашен дискомфорт и болки в корема, гадене и повръщане, диария. Описвани са също свръхчувствителност към слънчева светлина, по-рядко – сънливост и обърканост, халюцинации, влошена кръвна картина и отклонения във функциите на бъбреците.
Има единични случаи на влошена чернодробна и бъбречна дейност включително бъбречна недостатъчност, кръвоизливи, възбуда и тремор, нарушена координация на движенията, гърчове, проблеми с говора.

Кога НЕ БИВА да се приема

ВАЛТРЕКС не бива да се прилага при алергия към някой от компонентите на медикамента.

Продуктът не е подходящ за потребители с отклонения в бъбречните и чернодробните функции.

Бременни и кърмачки следва да приемат този лекарствен продукт само ако лекуващият прцени, че ползата превишава възможните рискове от негативни ефекти.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият следва да бъде предупреден за всеки медикамент, който сте приемали наскоро преди да започнете лечението с ВАЛТРЕКС, или приемате в момента. Възможните взаимодействия с други продукти могат да стимулират проявата на нежелани ефекти, както и да усилят или отслабят действието на двете лекарства. Така например специално внимание изисква съвместяването с микофенолат мофетил, циклоспорин, такролимус.

Усреднена цена в аптеките – 18.50 лв за опаковка от 10 таблетки х 500 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *