ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Темелкова: Диабет се получава от безхаберие

Д-р Наталия Темелкова е водещ специалист в лечението на диабет. Тя предупреждава българите да бъдат отговорни за своето здраве

Международната асоциация на болните от диабет констатирала, че ако на едно място бъдат събрани всички пациенти, страдащи от диабет, те ще образуват третата най-голяма държава на света.

Първите симптоми за наличие на диабет са  трудно зарастващи рани; често уриниране, особено нощното уриниране; наднормено тегло; виене на свят; чест глад; внезапна загуба на килограми; пресъхване на устата.

Ако появата не диабет не е причинена по наследственост, тогава  в основата на диабет стои безхаберието, което довежда до наднормено тегло, особено при децата.

temelkova-diabet
Д-р Темелкова съветва как да се опазим от  диабет

Наднорменото тегло изисква организмът да произвежда по-голямо количество инсулин, което бързо изчерпва запасите на тялото.

Яденето на мазни и висококалорични храни налага по-голямото производство на инсулин и затова задстомашната жлеза в определен момент не може да насмогне да произведе нужното количество.

Ако излагаме организма на  подобно натоварване рядко, няма опасност.

Но ако това се превърне в ежедневен навик, няма как да не се получи срив в панкреаса.

Здравите хора трябва да се храним като болните от диабет, за да бъдем здрави, съветва ендокринологът д-р Темелкова.

Това означава баланс на мазнините и без ударни дози въглехидрати.

Зеленчуци трябва да се ядат в огромни количества, защото те не съдържат мазнини, а и захарите в тях са в минимални количества. Да се внимава с плодовете, особено прекалено сладките грозде.

Яденето на фибри и богати на влакна храни е изключително полезно, защото те се смилат бавно и поддържат ситост дълго време.

Алкохолът е изключително калоричен, затова трябва да се избягва. Той също може да доведе до диабет.

Много от заболелите от диабет са хора са тези, които не извършват  никакво движение или физическо натоварване. Затова е важно децата от най-ранна възраст да тичат, да играят, да плуват, дори и да не се занимават активно и професионално със спорт.

По-възрастните трябва поне да ходят пеш, да правят преходи и дълги разходки сред природата, за да раздвижват своите тела.

В София в Александровска болница вече е оборудвана база, в която се прави най-ранна диагностика на диабет.

Специалната апаратура отчита отклонението на органите от тяхното нормално състояние, което отклонение се получава заради високата захар в кръвта.

Колкото по-рано бъде открит коварният диабет, толкова по-лесно е неговото лечение, дори излекуване, защото съвременната медицина все още може да поддържа живота на страдащите от диабет, но не и да ги излекува напълно.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *