Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Портокаловият сок причинява хипертония?

Утринната чаша портокалов сок може да се окаже причина да развиете хипертония. Това предупреждение отправят учени от Swinburne University of Technology в Австраля. Защо?

portoЧашата портокалов сок на закуска увеличава опасността от сърдечна недостатъчност и инфаркт, тъй като е причина за повишаване на артериалното налягане. Австралийците са установили, че това начало на деня е опасно за здравето и съвсем не пасва на характеристиките за здравословно хранене, разкриват от medikforum.ru. В 250 мл сок се съдържат 7 чаени лъжички захар. А колкото повече захар получава един организъм, толкова по-високо е централното му артериално налягане и опасността от хипертония. Централното артериално налягане се измерва в аортата – голямата артерия, която напомпва в сърцето обогатената с кислород кръв. Тази кръв сърцето трябва да отпрати към целия организъм. Авторът на изследването Матю Пейс смята тези изводи за важни, защото началото на деня с портокалов сок е масово и за много хора това е елемент от грижата за здравето.

Портокаловият сок действително съдържа много витамини, но без фибрите на плода и с много захар. Потреблението на всеки сок вкарва в тялото твърде много захар – нещо типично за населението на развитите страни. Това увеличава разпространението на хипертонията и сърдечно-съдовите заболявания.

Плодовите сокове са считани за една от причините за многобройните случаи на затлъстявне и диабет. В стандартна чаша сок има 115 калории, в бутилка кола калориите са 139. Съпоставими са – макар колата да се счита за вредна напитка, а портокаловият сок за здравословна. Освен това плодовите сокове вредят на детските зъби. Всяко осмо дете на света към третата си година има поне един кариес и това основно се дължи именно на сладките напитки.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *