Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лечение с билки на черен дроб и жлъчка

Черен дроб и жлъчка са изключително важни, защото са отговорни за извеждането на токсините от организма, но преди да прилагате лечение потърсете професионален съвет.

билки за черен дроб и жлъчка

Китайски лимонник за черен дроб и жлъчка

Schisandra chinensis

Благотворно влияние върху черния дроб. Макар че липсват достатъчно научни данни, доказващи ползите му, китайският лимонник очевидно притежава свойство да предпазва черния дроб. Няколко проучвания разкриват многобройните му антиоксидантни качества, което предполага, че билката предпазва клетките от увреждане и облекчава някои от симптомите, характерни за чернодробните заболявания.

Дозировка – Приемайте еквивалента на 500-1500 мг сушен плод 3 пъти дневно под формата на таблетки или тинктура.

Бял трън за черен дроб и жлъчка

Silybum marianum syn. Carduus marianus

Предпазва и лекува черния дроб. Семената на белия трън съдържат група антиоксиданти, наричани с общото наименование силимарин. Проучванията сочат, че силимаринът предпазва черния дроб и подпомага възстановяването и замяната на увредените клетки. Под лекарско наблюдение белият трън и силимаринът благоприятстват овладяването на редица сериозни проблеми, включително неалкохолни и алкохолни чернодробни заболявания, както и някои форми на хепатит.

Белият трън се използва и за лечение на последиците от злоупотребата с алкохол и мазни храни, както и за предпазване от чернодробни увреждания вследствие на прекомерно излагане на токсини. Прилага се и при главоболие и кожни проблеми, свързани с нарушена функция на черния дроб.

Дозировка – Сипете 1/2 чаена лъжичка семена и листа в чаша с вряла вода. Оставете да престоят 15 минути; пийте по половин чаша до 3 пъти дневно.

Корен от глухарче

Taraxacum officinale

Традиционен тоник срещу хепатит. Като горчива билка коренът на глухарчето стимулира стомашно-чревната функция. Обикновено се използва за лечение на второстепенни храносмилателни неразположения, в т. ч. забавена функция на черния дроб и жлъчния мехур, лошо храносмилане и по-леки форми на запек. Запарка от печен корен е популярен безкофеинов заместител на кафето и приятен начин за стимулиране на храносмилането преди или след обилно хранене.

Дозировка – Накиснете 1/2 до 2 чаени лъжички (2-8 г) сушени или печени корени във вряла вода; пийте по 3 чаши дневно. Ако използвате печени корени,

добавете прясно мляко на вкус, но избягвайте подсладителите, тъй като те намаляват ефикасността на билката. В аптеките се предлагат таблетки, капсули и тинктури.

Куркума

Curcuma longa

Подпомага функцията на жлъчката. Освен многото други лечебни приложения, куркумата стимулира жлъчната секреция и предпазва от образуване на камъни. Въздействието й върху черния дроб и жлъчния мехур вероятно е и причина билката да понижава нивата на холестерол в кръвта.

Дозировка – Добавете 1/2 чаена лъжичка стрита на прах куркума към чаша студена вода; пийте по 2-3 чаши дневно в продължение на 4 седмици. Предлагат се и капсули с куркума със стандартизирано съдържание на куркумин.

ВНИМАНИЕ!

  • Не е препоръчително да се подлагате на самолечение с билки, ако страдате от заболяване на черния дроб или жлъчката. Потърсете професионален съвет.
  • Понякога при приемането на тези лекове се появяват вторични стомашно-чревни симптоми като гадене, диария или газове. Ако настъпи някой от тях, прекратете употребата.
  • Не използвайте бял трън или корен от глухарче, ако сте алергични към представители на сем. Сложноцветни.
  • Не приемайте куркума в дози, по-високи от използваните в готварството, ако страдате от язва на стомаха, дванадесетопръстника или вземате противосъсирващи лекарства.
  • В традиционната китайска медицина китайският лимонник е противопоказен в ранните стадии на кашлица и простуди.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *