ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

При подуване на корема и газове – лечебни билки

При подуване на корема и газове – ментата, копърът и обикновеният ким са решението на тези проблеми. Ако вземате други медикаменти, се консултирайте с лекуващия лекар.

подуване на корема и газове

Обикновен ким

Carum carvi

Ароматен спазмолитик. Обикновеният ким е друга билка, която се използва открай време за облекчаване на подуване и метеоризъм. Подобно на ментата, и кимът намалява мускулните спазми в храносмилателния тракт. В аптеките може да намерите комбинация от етеричните масла на ментата и кима, които често се съчетават за по-голям ефект.

Дозировка – Смелете 1 чаена лъжичка (2 г) семена, за да се освободи етеричното масло, след което ги накиснете във вряла вода. Пийте до 3 чаши дневно.

Ако ползвате готово етеричното масло от ким под формата на капсули (често в комбинация с мента), следвайте инструкциите, посочени в листовката.

Пиперлива мента

Mentha х piperita

Облекчава синдрома на раздразненото дебело черво. Открай време ментата се използва за облекчаване на газове и стомашно-чревни спазми, но тя е и идеалното лекарство за хора, страдащи от синдрома на раздразненото дебело черво (СРДЧ) – състояние, характеризиращо се с коремна болка, подуване и метеоризъм. Доказано е, че употребата на мента облекчава симптомите на СРДЧ, особено когато се приема под формата на ментови капсули, които се разтварят в червата, където ефектът им е най-необходим.

Дозировка – Разтворете 10-15 капки ментова тинктура във вода или запарете във вряла вода 1 чаена лъжичка пресни или сушени надземни части от билката; приемайте 3-4 пъти дневно.

Обикновен копър

Anethum graveolens

Облекчава острите стомашни болки. Копърът е една от многото билки с успокояващо въздействие върху храносмилателната система и е предпочитано средство за лекуване на колики при бебета. Той е също толкова ползотворен за възрастни, страдащи от газове и стомашни болки. Етеричното масло е причина за действието му като стомашно-чревен спазмолитик.

Дозировка – Смелете 2 чаени лъжички (4 г) семена, за да се освободи етеричното масло, след което ги накиснете във вряла вода. Пийте до 3 чаши дневно, за да се облекчи подуването и образуването на газове у възрастни. Ако проемате тази запарка и кърмите, коликите при бебето също ще се повлияят. В други случаи и за бебета над 3 месеца оставете сместа да изстине и давайте по 1-3 чаени лъжички до 4 пъти дневно.

Внимавайте при използването на звездовиден анасон против колики!

Китайският звездовиден анасон (lllicium verum) се използва от дълго време в Испания, Латинска Америка и на Карибските острови като лек срещу колики, но поради зачестилите сериозни неблагоприятни реакции у бебета и малки деца тази практика трябва да се избягва. В някои от случаите се смята, че причината е натравяне с подобния на lllicium verum японски звездовиден анасон (lllicium anisatum), който е отровен. Самият китайски звездовиден анасон също се счита отговорен за някои от симптомите и дори в ниски дози може да предизвика реакция при малки деца.

ВНИМАНИЕ!

  • Продуктите, съдържащи етерично масло от мента и/или ким, не се препоръчват за бебета, деца, бременни или кърмещи жени, както и за хора, страдащи от заболявания на жлъчния мехур, бъбреците или от гастроезофагиален рефлукс. Препоръчителната доза не бива да се превишава.
  • Ако вземате други медикаменти, се консултирайте с лекуващия лекар, преди да приемете ментово масло, тъй като то взаимодейства с определени лекарства.
  • Кимът може да предизвика алергична реакция. Прекратете приема му, ако се появят неблагоприятни симптоми като диария или хрема.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *