ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Фитотерапия при лошо храносмилане

Дискомфортът при лошо храносмилане или диспепсия може да развали удоволствието и от най-вкусната храна, но съществуват билки, които облекчават тези симптоми.

Анасон

Хлъзгав бряст

Ulmus rubra

Успокояващ и заздравяващ ефект. Слузестото вещество в кората на бряста образува гел, който полепва по стените на органите в храносмилателната система, като по този начин ги предпазва от възпаления и благоприятства заздравителните процеси. Хлъзгавият бряст е идеално средство за хора, страдащи от смущенията в храносмилането.

Дозировка – Разтворете 1 чаена лъжичка кора от бряст (от аптеката), смляна на прах, в чаша вода и пийте 15-30 минути преди хранене.

Брястолистно орехче

Filipendula ulmaria

Регулира киселините. То се използва за облекчаване на проблеми като лошо храносмилане, гастроезофагиален рефлукс и други, причинени от прекомерно отделяне на киселини в стомаха. При продължителен прием от няколко седмици билката нормализира производството на стомашни киселини, облекчава възпалените стомашни тъкани и благоприятства заздравителния процес.

Дозировка – Накиснете във вряла вода 4-6 г сушени листа и цветове; пийте по 3 чаши дневно.

Жълта тинтява

Gentiana lutea

Стимулира храносмилането. Горчивият вкус на тинтявата подобрява храносмилането, като стимулира рецепторите за горчив вкус върху езика, предизвиквайки по този начин отделянето на слюнка и стомашен сок. Тинтявата облекчава много от симптомите, настъпили вследствие на лошо храносмилане, включително киселини, газове, гадене и понижен апетит. Препоръчително е да се приема преди хранене в продължение на няколко седмици, но еднократна доза, взета след тежко ястие, също дава резултат.

Дозировка – В чаша вода сипете 2- 5 капки тинктура от корен на тинтява или накиснете във вряла вода 1 г сушени корени (или ризоми). Пийте по 3 пъти дневно, за предпочитане 15-30 минути преди хранене.

Анасон

Pimpinella anisum

Облекчава подуването и тежестта в стомаха. Анасонът помага при дискомфорт и болка вследствие на лошо храносмилане и е особено благотворен при наличие на газове или подуване.

Дозировка – Счукайте 1 чаена лъжичка (2 г) узрели семена, за да се освободи етеричното масло, и ги накиснете във вряла вода. Пийте до 3 чаши дневно.

Аперитиви от билки

Много традиционни аперитиви се приготвят от горчиви билки, например пелин. Те не само стимулират стомашната секреция, но и действат като тоници за черния дроб и жлъчния мехур.

Други напитки, включително гръцкото узо, се характеризират със специфичния аромат на анасон или звездовиден анасон. Приемането на горчиви или ароматни билки преди хранене има благотворно влияние върху стомашния тракт – консумирайте питиета с мента, резене, джинджифил или артишок.

ВНИМАНИЕ!

  • Консултирайте се с лекар, ако страдате от лошо храносмилане, киселини в стомаха или повръщане.
  • Инфарктът понякога наподобява симптомите на лошото храносмилане. Незабавно повикайте линейка, ако те са придружени от остра болка, разпростираща се надолу по ръката или нагоре към шията, от силен световъртеж, отпадналост или задух.
  • Хлъзгавият бряст може да повлияе на усвояването на някои медикаменти, затова трябва да се приема с 2 часа разлика от останалите лекарства.
  • Не е препоръчителна употребата на брястолистно орехче, ако приемате статини или антикоагуланти (включително аспирин) или ако сте алергични към салицилати.
  • Анасонът не бива да се бърка със звездовидния анасон.
  • Не употребявайте тинтява, ако страдате от пептична язва или язва на дванадесетопръстника.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *