Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Това са най-важните имуностимулиращи билки

Защитете се от болестотворните организми и вируси с тези имуностимулиращи билки. Все повече доказателства сочат, че имунната система се влияе от начина на хранене.

имуностимулиращи билки

Астрагал

Astragalus membranaceus

Подобрява имунитета при хронични състояния Традиционната китайска медицина приписва на астрагала загряващи свойства и го счита за белодробен тоник. Използва се при пациенти, които често боледуват от инфекции или страдат от хронични заболявания. Счита се, че билката подобрява функцията на имунната система и защитава по-успешно организма от патогените – особено вирусите. Астрагалът е подходящ за хора, които са изтощени и уморени и вследствие на това често се разболяват от простуда и грип. В традиционната медицина, освен като имуностимулатор, билката се използва и за цялостно повишаване на жизнеността и енергията.

Дозировка – Сварете 3-10 г сушени корени в 180 мл вода за 10 минути; прецедете сместа и я разделете на 2 дози, които се консумират през деня. Ако ползвате готови таблетки или капсули, следвайте инструкциите, посочени в листовката (максимално 7,5 г сушени корени дневно).

Ехинацея

Echinacea sp.

Засилва устойчивостта към инфекции. Лабораторните изследвания, проведени с няколко различни вида ехинацея, установяват широк спектър на въздействие върху имунната система, което, изглежда, оправдава употребата на билката за подсилване на съпротивителните сили на организма. Но последвалите клинични проучвания сред хора не дават очакваните резултати, което довежда до противоречиво отношение към употребата на билката за профилактика на простуди и грип.

Публикуваният през 2007 г. метаанализ внася известна яснота по този въпрос. В това проучване учените обединяват резултатите от 14 клинични теста и установяват, че приемането на ехинацея намалява вероятността от простуда с до 58%, а когато все пак заболяването настъпи, продължителността му се съкращава с около 30 часа.

Дозировка – Подходящата доза ехинацея зависи както от вида, така и от частта, която се използва, но е важно приемът да започне веднага след настъпване на първите симптоми. Лекарства на основата на корен от Echinacea angustifolia или Е. pallida обикновено се приемат в дози по 1 г 3 пъти дневно за лечение на простуди или в по-ниски дози за профилактични цели. От вида Е. purpurea може да се използва цялото растение (включително корена) или само надземните части. Дозата е до 2 г, 3 пъти дневно, под формата на запарка на сушената билка или 3 мл сок, направен от прясното растение, приеман 3 пъти дневно.

За да направите сок, вземете пресни надземни части от Е. purpurea, добавете малко вода и като използвате сокоизтисквачка или пасатор, ги направете на сок. Сокът не е траен, затова направете само толкова, колкото ви е необходим в момента.

ВНИМАНИЕ!

  • Не е препоръчително използването на ехинацея, ако сте алергични към представители на сем. Сложноцветни (например маргаритки, хризантеми, цикория и лайка); пациенти, страдащи от сенна хрема, трябва също да внимават, тъй като някои лекарства съдържат цветен прашец. Понякога се съобщава за настъпване на контактен дерматит.
  • Ако страдате от автоимунно заболяване, например лупус еритематозус или прогресираща болест като множествена склероза или ХИВ/СПИН, се консултирайте с лекар, преди да приемете ехинацея. Не е препоръчително билката да се използва от пациенти, които приемат имуносупресори.
  • Астрагалът се препоръчва при хронични (продължителни), а не остри инфекции. Прекратете употребата му, ако развиете инфекция по време на приема.
  • Способността на астрагала да подсилва устойчивостта на организма може да намали страничните ефекти от някои имуносупресивни ракови лечения като лъчетерапията, но за тази цел билката трябва да се използва само по лекарско предписание.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *