Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Билярд + бира = дълголетие

Ако искате да доживеете до дълбока старост, пийте бира и играйте билярд. Такава препоръка отправят геронтолози от Копенхаген.

ucho_biliard_FlickrCCДатските учени твърдят, че играта на билярд, която предполага хубави почивки между ударите, е превъзходна за пенсионери. Пийването на бира по време на играта пък прави възрастните хора общителни и им повдига настроението. Билярдът кара хората да се абстрахират от хроничните си болежки и приказките за тях. Ето защо играта следва да се препоръча в комплекса от занимания, поддържащи активността на хората в третата възраст.

В съзнанието на много хора играта на билярд се свързва със здрава употреба на алкохол. Обикновено билярдните маси се поставят в барове и мъжки клубове. Датските учени са изяснили, че играещите билярд пенсионери получават адекватно физическо натоварване, коментират от medikforum.ru. Те едновременно се движат активно, и в същото време не се преуморяват, като редуват играта с почивките. Тази игра не влиза в противоречие с концепцията за активност в третата възраст, поясняват авторите на изследването. Те дават и примери за това как чрез играта се повишава качеството на живот на възрастните хора както във физически, така и в емоционален смисъл.

Не всеки пенсионер е в състояние да понесе една петчасова активност извън дома си – така коментират геронтолозите. В същото време възрастните играчи на билярд го правят, като при това не се чувстват изморени заради възможността да си отдъхват. Само преди 30 години специалистите препоръчваха на старите хора да се въздържат от физически натоварвания и бяха убедени, че спортът е опасен за здравето им. Съветът към пенсионерите беше да играят карти, шах и домино. Днес обаче продължителността на живот е друга и много хора остават активни и здрави до 90-годишната си възраст. Очевидно и разбирането за физическа активност на тези години трябва да се промени – заедно с лекарските препоръки.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *