ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо пастата за зъби променя вкуса ни?

Американски химици твърдят, че пастата за зъби може да повлияе съществено върху възприемането на хранителните вкусове.

zubСпециалистите смятат, че пастата разрушава нормалната способност за възприемане на вкуса: така се обяснява фактът, че след измиване на зъбите например сладкият портокалов сок ни се струва горчив.

Пастата за зъби много често съдържа натриев лаурилсулфат – така излиза от анализите на пазарни образци в специализираната лаборатория на Американското химическо сдружение във Вашингтон. Този компонент се влага в пастата като почистващо вещество, което се пени и по този начин подпомага измиването на зъбите. Този химикал обаче винаги е бил подозрителен за специалистите заради способността си да въздейства върху функциите на езиковите рецептори. При последните изследвания се доказва, че въпросният компонент действително променя способността на вкусовите брадавички да възприемат сладкото.

Същевременно същият химикал разрушава фосфолипидите в устната кухина, които подкрепят усещането на брадавичките за горчиво. По този начин вкусовите рецептори престават да възприемат сладкия вкус, но затова пък горчивото се разпознава прекалено бързо и интензивно.

Учените поясняват, че в устата на човека има около 10 000 вкусови рецептора, реагиращи на пет вкуса: сладко, кисело, горчиво, солено и т.н. умами – специфично разпознаване на някои аминокиселини. Пастата за зъби съдържа освен това абразиви за почистване на зъбния камък, вода и флуориди за предотвратяване на кариес. Любопитното е това, че доста диетолози препоръчват честото миене на зъби като мярка за отслабване: това променя усещането за вкус, а оттам и желанието за ново похапване.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *