ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

КСЕНИКАЛ / XENICAL

Съдържа орлистат, микрокристална целулоза, натриев нишестен гликолат, повидон , натриев лаурилсулфат, талк, желатин, оцветители

xenicalПредназначение

Този медикамент съдейства за лечението на затлъстяване, като блокира усвояването на около една трета от мазнините в храната. Механизмът му на действие разчита на въздействие върху липазите – ензими, отговорни за разграждането на мазнините. Блокирането на тези ензими прави невъзможно усвояването на някои мазнини и организмът ги елиминира, без да ги асимилира. Ефектът от действието на КСЕНИКАЛ може да се почувства само ако приемът му е съчетан с нискокалорийна диета.

Как се приема

Твърдите капсули КСЕНИКАЛ трябва да се поглъщат цели, с достатъчно вода. Могат да се приемат преди, по време и до един час след хранене. Лекуващият определя точната доза, която конкретен пациент следва да приема. Обикновено се препоръчва трикратен прием от по една капсула в рамките на деня.

Счита се, че при съчетаване с нискокалорийна диета ефектът от действието на КСЕНИКАЛ ще се прояви след 12-седмично лечение. В рамките на този срок пациентът може да редуцира първоначалното си тегло с около 5%. Ако желаните промени не настъпват или медикаментът не се понася добре, лечението следва да се прекрати.
Не превишавайте определената от терапевта доза с цел постигане на по-бърз ефект! Специалистите предупреждават, че ако в дадено хранене няма включени мазнини, приемът на КСЕНИКАЛ може да се пропусне.

Възможни нежелани ефекти

При част от пациентите, лекувани с КСЕНИКАЛ, е възможно да се получат някои нежелани ефекти в началната фаза на терапията. Голяма част от тях са преходни и засягат преди всичко кондицията на храносмилателната система. Ако прояви като дискомфорт, спазми, гадене се засилват, вместо да отзвучат с времето, направете консултация с лекуващия.

Сред най-честите оплаквания при прием на този медикамент са главоболие,коремни болки, газове, разстройство и отделяне на мазни изпражнения. В някои случаи се наблюдава подуване, болки в ректума, незадържане на изпражненията, при диабетици – намаляване нивата на кръвната захар, кървене на венците и постоянна умора, нарушения на месечния цикъл.

Има данни и за алергични реакции: сърбеж и зачервяване, леки обриви и уртикарии, кървене от чревния тракт, влошени чернодробни функции и хепатит, панкреатит, камъни в жлъчката, камъни в бъбреците.

Кога НЕ БИВА да се приема

КСЕНИКАЛ не е предназначен за лечение на деца.

Не вземайте КСЕНИКАЛ, ако имате алергия към някоя от съставките.

Медикаментът не бива да се приема от бременни и кърмачки.

Не се препоръчва при тежки увреждания на бъбреците, черния дроб, панкреса и жлъчката.

Взаимодействие с други медикаменти

КСЕНИКАЛ не бива да се съчетава с противосъсирващи лекарства, циклоспорин, амиодарон, йодни соли, левотироксин. Съвместяването с каквито и да било медикаменти задължително се обсъжда с лекуващия и се прави оптимална схема на прием.

КСЕНИКАЛ може да въздейства обезсилващо на оралните контрацептиви, което следва да се има предвид при лечение с този медикамент.

______

Усреднена цена в аптеките – 67.65 лв за опаковка от 42 капсули х 120 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *