ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Възможно ли е тренировките да намалят нуждата от медикаменти при диабет?

Редовните физически упражнения не просто ви помагат да отслабнете, да стопите тлъстини и да се чувствате страхотно – те всъщност могат да понижат устойчивостта на клетките към инсулина – основния проблем при диабет тип 2. Колкото по-ефективно клетките усвояват инсулина, толкова по-малко лекарства се налага да приемате.

Ако сте стриктни в спазването на новия спортен режим и има промяна в нивата на кръвната ви захар, добре е да поговорите с лекаря си дали е възможно да намалите броя или дозите на медикаментите, които вземате.

Преди лекарят ви да се съгласи да промени лекарствата, най-вероятно ще поиска да проучи данните от вашите измервания, за да се увери как различните комбинации от храни, медикаменти и физическа активност влияят на кръвната захар. Колкото повече подробности можете да дадете на лекаря относно това как се чувствате през отделните sportчасти на деня и какво сте правили или консумирали преди измерването – толкова по-добре, защото високите нива на кръвната захар след тренировка и след поничка със сладко са две съвсем различни неща.

Ако сте на лечение с инсулин, попитайте лекаря дали можете да замените инжекцията с упражнения или поне да намалите дозата, която приемате преди спорт. Попитайте как да съобразите физическата активност с хранителния режим според нивата на кръвната захар и инсулина. В противен случай има риск от опасно понижаване на глюкозата в кръвта (хипогликемия) или от опасното й повишаване (хипергликемия). Редовното измерване на кръвната захар преди, по време на и след физически упражнения ще ви помогне да прецените кога трябва да направите почивка за хапване или колко да изчакате преди тренировка, след като сте взели инсулин.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *