Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо ни боли глава през есента и зимата?

През есента и зимата главоболието по-често и по-мъчително тормози милиони хора. Главоболие имат и напълно здрави хора – защо?

belchohristov.com_3428При мрачно и влажно време, при съкратената светла част на деня организмът има по-сериозна необходимост от сън. Трябва да се почива повече и по-често да се търси начин за разпускане, съветват лекарите. На практика повечето хора поддържат същия режим на живот, както през лятото, признават от medikforum.ru. Главоболието е реакция на тази дисхармония, заради която се разцентроват естествените биоритми. Колкото по-лошо е времето, толкова по-активно може да е главоболието. С независимост от сезонните промени могат да се похвалят само изключително здрави хора – а в реалността те не са чак толкова много.

Специалистите обясняват, че колебанието на температурата на въздуха е свързано с нарушен баланс на невромедиаторите в центровете на болката в главния мозък. Наблюдава се намалено производство на серотонин; човекът не само по-остро възприема болката, но и е склонен към депресии. Тези симптоми се усилват с възрастта, защото при възрастните хора отслабват защитните и компенсаторните възможности на организма, влияят и хроничните заболявания.

В науката е известно и това, че при колебанията на атмосферното налягане нивото на кислорода в кръвта се променя. Кръвоносните съдове в главата са много чувствителни към това. Те реагират със стягане и разпускане при промени на атмосферното налягане – ето как се обяснява главоболието преди да завали сняг или дъжд.

Лекарите препоръчват да се вслушваме в това, което иска тялото ни през есента и зимата. Препоръчва се да водим календар на главоболията, като отбелязваме колко силни са били и колко са продължили, а също и възможните фактори, които са ги причинили. Сред тях непременно трябва да се проследи всяка промяна на времето. Ако пристъпите на главоболие зачестяват и стават все по-тежки, ако те връхлитат независимо от сезонните промени – визитата при лекар е неизбежна и не трябва да се отлага. Главоболието може да е сигнал за сериозен здравословен проблем.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *