Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Стомахът е вашият втори мозък

Стомахът и червата са тясно свързани и с емоционалните дела – познатото усещане за пърхане на пеперуди или трепване под лъжичката, ко­гато някой ни очарова, или за присвиване и болка в корема при страх или обида…

стомах, мозък, черва

Може да се стигне дори до гадене и повръщане при силно притес­нение или стресова ситуация, защото стомахът действа в синхрон с мозъка ни. Стрес хормоните (вид химич­ни вещества, които се отделят при напрежение) свързват двете системи – мозъчната и храносмилателната. Незави­симо дали ви тревожи неот­ложна служебна задача или скандал с любимия, мозъкът долавя опасност и „изстрелва“ стрес хормони към стомаха.

Предотвратете образуването на киселини в стомаха

За да се отървете от неприятното усещане, забравете за яденето преди лягане, избягвайте мазните храни, намалете пълномаслените млеч­ни продукти и свалете излишните килограми (обикновено хората с наднормено тегло имат оплаквания от стомашни киселини). Симптомите се дължат на наличието на мазнини. Те отпускат мускулите на сфинктера, не стягат долната част на езофагуса и така дават възможност на киселини­те да се върнат обратно в стомаха.

Той отговаря на сигнала, като регулира отделянето на кисе­лини и потиска апетита и хра­носмилането (реакция, която е залегнала в по-далечното ни минало, когато при заплаха се е налагало да съберем всички защитни сили наорганизма си за вземане на правилно реше­ние за оцеляване – да се бием или да отстъпим). В резултат на обмена на стрес хормони може да се появи по­стоянна болка в корема или силен пристъп на стомашно-чревно неразположение с це­лия „репертоар“ от симптоми. Това състояние се определя като гастроинтестинален дистрес, сякаш реакцията на стомаха ви казва да обърне­те внимание какво ви „яде“, дразни, разстройва и да ба­лансирате положението. Ето някои техники за намаля­ване на напрежението:

Вдишване и издишване с корема

Медитацията, йогата и други практики, които включват ум­ствена и физическа релакса­ция, ни правят по-устойчиви на стрес. Дълбокото дишане, при което участват мускулите на диафрагмата (трябва да усе­щате как коремът ви се издува при всяко вдишване и свива при всяко издишване), помага за успокояване на нервната система и намаляване напре­жението в стомашната област, като по този начин подобрява храносмилането. Друг начин за отпускане, който наред с отнемане на тревожността регулира и нарушеното храносмилане, е чрез постепенна мускулна релаксация. Тази техника се състои в свиване и разпуска­не на малки групи мускули, като се започне от пръстите на краката и се продължи по­степенно нагоре по тялото до лицевите мускули.

Придържайте се към подходящите за вас упражнения

Умерените тренировки са признато антистрес оръжие, което трябва да бъде ползвано според индивидуалните въз­можности на всеки. Започнете с бавно темпо и постепенно засилвайте физическата си активност. За начало и 20-минутна разходка се отразява положително на обтегнатите нерви, подобрява храносми­лането, намалява образува­нето на газове, подуването и запека, защото движението подобрява преминаването на храната през червата. Занима­нията на открито помагат още повече – природата успокоява повече от фитнес салона, така че се възползвайте от нейната сила.

 

Щит срещу микробите

Стомахът ви се бунтува при всяко нашествие на бацили. Ако сте имали някога храни­телно натравяне, знаете какво дейно участие взима цялата коремна област, за да се пребо­ри с опасността. Представете си как болестотворният ми­кроб се вози „на стоп“ върху храната ви, за да проникне в тялото. Организмът ви обаче веднага разпознава неканения гост и включва защитната си система, като го съпровожда по най-бързия начин до най-близкия изход. Целият процес става в стомашно-чревния тракт, който задейства ми­лиони имунозащитни клет­ки по вътрешните стени на храносмилателната система. Може да ви звучи изненадва­що, но в червата се намират % от имунните клетки на целия организъм.

Ето някои лесни начини за подсилване на имунната сис­тема, която има нужда от до­пълнителни грижи особено в сезона на настинките и грипа, който наближава:

  • Внимавайте с детоксикацията

Очистителните освобождават дебелото черво и от полезни­те бактерии, които виреят в микрофлората му, и могат да нарушат баланса и да предиз­викат прекомерно развитие на вредни бактерии в него.

  • Избягвайте употреба­та на антибиотици

Тези медикаменти унищо­жават не само патогенните микроби, причинили болест­та, която лекувате с тях, но и полезните бактерии на сто­машната микрофлора.

  • Яжте храни с пробиотици

Такива са киселото мляко и млякото от соя, които съ­държат лактобацили и бифидобактерии. Пробиотиците помагат да се предпазим от настинка и грип, освен това успокояват диария, причине­на от инфекция или антибио­тици, възпаление на червата или болестта на Крон.

Дейността на червата влияе на здравината на костите

Още една основателна, макар и изненадваща причина да се грижим за доброто храносмилане. Учени от Колумбийския университет, САЩ, от­криха, че серотонинът, произвеждан в червата, влияе директно върху рас­тежа на новите костни клетки. Нарушението на този процес води до намаляване на костната плътност.

 

ХРАНОСМИЛАТЕЛНА БИЛКОВА ГОРЧИВКА

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *