ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

БЕТАПРЕС / BETAPRES

Съдържа бисопрололов фумарат, ацетилсалицилова киселина, царевично нишесте, микрокристална целулоза, магнезиев стеарат, стеаринова киселина, хидролизиран поливинилов алкохол, титанов диоксид , талк, лецитин , ксантанова гума, оцветители

betapresПредназначение

БЕТАПРЕС се препоръчва в случаи на хипертония с повишен риск от тежки сърдечни заболявания. Едната от активните съставки – бисопрололов фумарат, балансира нервните импулси, включително в сърцето, като по този начин съдейства за намаляване на артериалното налягане. Ацетилсалициловата киселина противодейства на образуването на кръвни съсиреци и запушване на кръвоносни съдове.

Как се приема

БЕТАПРЕС се предлага в дозировки 5/75 или 10/75 мг съответно за активните компоненти бисопрололов фумарат и ацетилсалицилова киселина. Коя е най-подходящата дозировка за даден пациент, преценява лекуващият. Той определя и продължителността на лечението, както и възможните варианти за неговото прекратяване.

Дневната доза от медикамента се приема наведнъж, по възможност в един и същи час, с малко вода. При пациенти с леки отклонения в нормалното функциониране на бъбреците или черния дроб се препоръчва старт с минималната ефективна доза.

Не се препоръчва превишаване на дозата или самоволно прекратяване на лечението.

Възможни нежелани ефекти

Чести оплаквания в началната фаза от лечението с БЕТАПРЕС са за дискомфорт или болка в стомаха и под гръдната кост, гадене, забавен сърдечен ритъм. Сред обичайните странични ефекти са още понижаване на кръвното налягане, гадене със замайване, повръщане, диария или запек, умора. При някои пациенти се открива кървене при повръщане или дефекация, черни изпражнения – симптоми, сигнализиращи за вътрешни кръвоизливи. По-рядко се установява кръв и в урината.

При лечение с БЕТАПРЕС не са изключени алергичните реакции – сърбеж, зачервяване и обриви, отоци по лицето и гърлото, затруднено дишане и преглъщане – особено при потребители с астма или белодробни проблеми.

Възможно е медикаментът да причини влошаване на чернодробните функции, което проличава по променения тен и се потвърждава при клинични изследвания. В по-тежки случаи се наблюдава пожълтяване и на склерите, като е възможно да се достигне до чернодробно възпаление.

Регистрирани са също случаи на припадъци, намалено отделяне на сълзи, кървене от носа и венците, силно вагинално кървене, разстройства на съня – кошмари, халюцинации. Регистрирани са също сигнали за поява на псориазис, косопад, еректилна дисфункция, отслабени бъбречни функции и повишени стойности на пикочната киселина в кръвта. В много редки случаи се стига до шокови състояния, обикновено свързани с предозиране на медикамента.

Кога НЕ БИВА да се приема

Медикаментът не бива да се приема при алергия към някоя от съставките.

Не е подходящ за пациенти със сърдечна недостатъчност, ритъмни нарушения или ниска сърдечна честота, както и при ниско артериално налягане.

Лечението с БЕТАПРЕС може да създаде риск за потенциални потребители с астма или заболяване на белите дробове.

Да не се използва при пациенти с тежки отклонения в бъбречните или чернодробните функции.

Не се препоръчва при пациенти с язва или склонни към вътрешни кръвоизливи, както и при пациенти с хемофилия.

Не прилагайте при пациенти, преживели инсулт, както и при хора с влошена циркулация на кръвта по периферните съдове.

Не се прилага при пациенти с тумор на надбъбречната жлеза.

Някои здравословни проблеми на пациента налагат индивидуална преценка за целесъобразността и риска при прием на БЕТАПРЕС – например заболяване на щитовидната жлеза, диабет, предстояща операция или вадене на зъб с анестезия, леки форми на бъбречни и чернодробни заболявания, сърдечни смущения в лека форма.

Да не се взема от пациенти с алергия към фъстъци и соя.

Медикаментът е противопоказен при бременни и кърмачки.

Взаимодействие с други медикаменти

Взаимодействието между БЕТАПРЕС и други медикаменти може да повлияе на ефективността им или да има негативен ефект върху здравето на пациента. По тази причина лекуващият трябва да бъде информиран за всеки продукт – освен БЕТАПРЕС – който пациентът е приемал наскоро или трябва да продължи да приема. Повишено внимание е необходимо при съвместяване с диуретици, метотрексат, кортикостероиди, антидепресанти, за разреждане на кръвта, при мигрена, подагра, туберкулоза, малария, барбитурати, нестероидни противовъзпалителни, за контрол на артериалното налягане и лекарствени продукти за анестезия.

Усреднена цена в аптеките – 6 лв за опаковка от 30 капсули х 5/75 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *