Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да се справим със сухотата в устата?

Усещате сухота в устата? Дали това състояние сигнализира за сериозен здравословен проблем?

suhotaОт сухота в устата се оплакват много от пациентите на стоматолозите, описват от medikforum.ru. В медицината това състояние се нарича ксеростомия. Сухата уста е източник на неприятна миризма; при такова състояние се чувства постоянна жажда, парене в областта на езика, появяват се ранички в устната кухина. Без достатъчно слюнка зъбите и венците са по-уязвими, зачестяват случаите на кариес и пародонтоза. Това е обяснимо – слюнката съдържа полезни антибактериални компоненти.

Най-често причина за ксеростомията е продължителният прием на някакви медикаменти, било то препоръчани от лекар или набавени свободно. Безкрайно много от тях имат подобен страничен ефект и това обикновено е посочено в листовките.

Сухота в устата може да се развие също при жертвите на диабет и артрит, както и след хирургични интервенции, след травми, при облъчвания на тумори по шията и главата, след химиотерапия. При всички тези събития е възможно да се увредят нервите, свързани със слюноотделянето. Рисков фактор е и тютюнопушенето.

Как човек може да се справи със сухотата в устата? Най-простото е – чрез смучене на диетични бонбончета или чрез дъвка без захар. Трябва по-често да се пие вода и да се ползват овлажнители на въздуха в затворените помещения. В аптеките предлагат също вода за уста и пасти за зъби, предназначени за потребители с ксеростомия.

Ако след всички подобни мерки сухотата в устата не изчезва, консултирайте се със зъболекаря си. Възможно е да ви препоръчат медикамент, който насърчава функциите на слюнчните жлези. Опитайте се да оставите цигарите, а също така да дишате предимно през носа.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *