ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

САРТОВАЛ / SARTOVAL

Съдържа валсартан, силициев диоксид, натриев нишестен гликолат, кросповидон, микрокристална целулоза, царевично нишесте, магнезиев стеарат, свързващи компоненти, оцветители

sartoval-160-mgПредназначение

САРТОВАЛ е представител на група медикаменти, с чиято помощ се контролират стойностите на артериалното налягане и се предотвратяват възможни хипертонични кризи. Лекарственият продукт въздейства върху кръвоносните съдове, които се разширяват и артериалното налягане се понижава.

САРТОВАЛ може да се прилага при деца и юноши на възраст от 6 до 18 години в случаи на високо артериално налягане; при възрастни пациенти с хипертония и наскоро преживян инфаркт на миокарда, както и при настъпили състояния на сърдечна недостатъчност със задух и отоци на крайниците.

Как се приема

Дозировката и продължителността на лечението със САРТОВАЛ се определят от лекар в зависимост от характера на здравословния проблем и състоянието на потребителя. Дневната доза се приема веднъж дневно, в едно и също време, с вода. Приемът на таблетките САРТОВАЛ не се свързва с храненията. Дозата за конкретен пациент не може да се коригира от самия него; пациентът не бива да прекъсва лечението самоволно.

При трайна хипертония обикновено се препоръчват 80 мг дневно от медикамента. Възможно е дозата да бъде увеличавана, но не повече от 320 мг дневно, както и да се правят комбинации с други лекарствени средства.
Деца и юноши с хипертония приемат доза, лимитирана от индивидуалното им тегло. Ако то е под 35 кг, дозата не бива да превишава 40 мг дневно. При по-високо тегло обичайната доза е 80 мг, но са възможни корекции във възходяща линия.

При пациенти с преживян инфаркт стартът на лечението със САРТОВАЛ е поне 12 часа след събитието, с доза от 20 мг. Тя се увеличава през следващите дни постепенно и под лекарско наблюдение, като целта е да се достигне до поддържащо лечение с по 160 мг два пъти дневно.

При сърдечна недостатъчност лечението започва с два приема от по 40 мг дневно и достига постепенно до 2 х 160 мг.

Възможни нежелани ефекти

У някои пациенти лечението със САРТОВАЛ предизвиква алергични реакции като копривна треска, оток на лицето и шията, затруднено дишане и преглъщане. Наблюдавани са също замайване и смъкване на кръвното налягане, недостиг на въздух загуба на съзнание, умора, отоци на крайниците, влошени функции на бъбреците, смущения в сърдечния ритъм, гадене и повръщане, коремна болка, кашлица.

При някои пациенти се образуват червени петна и синини по кожата, мускулни спазми и болки, негативни промени в кръвната картина (влошени стойности на тромбоцити, хемоглобин, натрий, калий и азот), температура, гърчове.

Всяко отклонение в обичайното състояние на пациента, което може да бъде свързано с приема на САРТОВАЛ, без отлагане трябва да се обсъди с лекуващия.

Кога НЕ БИВА да се приема

Медикаментът е неприложим в случаите на алергия към някоя от съставките.

САРТОВАЛ не се препоръчва за лечение на бременни и кърмачки.

Не използвайте в случаи на тежки заболявания на черния дроб и бъбреците, при пациенти на диализа и с трансплантиран бъбрек.

Медикаментът не се препоръчва при сърдечни заболявания от друго естество.

Лечението при деца и юноши с този продукт подлежи на постоянен контрол.

Взаимодействие с други медикаменти

Необходимо е повишено внимание при възможно съвместяване на САРТОВАЛ с някои основни групи лекарства.

Лекуващият преценява дали то е допустимо, ако се спазват определени правила на паралелния прием. Това се отнася за диуретици, медикаменти за повишаване на калия в кръвта, нестероидни противовъзпалителни, литий. Не се препоръчва едновременно лечение с други специфични медикаменти за сърдечни пристъпи и сърдечна недостатъчност.

Усреднена цена в аптеките – 7.80 лв за опаковка от 28 таблетки х 160 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *