Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Стабилното и трайно отслабване зависи от мозъка

Колкото по-малко мислим за диети, толкова по-реален шанс имаме да сме слаби

отслабване Учените доказват, че теглото ни в много случаи зависи от нашия мозък, а не от начина на хранене.

Според проучване пет години след диета повечето хора връщат теглото си, а 40% дори качват допълнителни килограми. Невробиологът Сандра Аамод изтъква като причина за това човешкия мозък, който не може да осъзнае кога искаме да отслабнем и кога не, а се води от своята собствена представа за това колко трябва да тежим, независимо какво вярваме съзнателно. Д-р Аамод разкрива наличието на т.нар. стабилна точка – всъщност това е средно тегло с около 5-6 кг разлика, което нашият мозък е възприел за нормално и неизменно ни връща към него.

„Ако отслабнете много, мозъкът ви реагира сякаш умирате от глад и независимо дали преди това сте били дебели или слаби, реакцията на мозъка е една и съща. Би ни харесало да мислим, че мозъкът ни може да прецени дали имаме нужда от отслабване или не, но той не може – обяснява д-р Аамод. – Освен това точката на стабилното ви тегло може да се качи нагоре, но е рядкост да падне. Успешната диета не снижава вашата стабилна точка. Дори и да сте задържали свалените килограми цели седем години, мозъкът ви продължава да опитва да ви накара да си ги върнете. Ако отслабването е било следствие на дълго гладуване, такава реакция би била разумна. За съжаление обаче едно временно напълняване може да стане постоянно. Ако задържите килограмите отгоре прекалено дълго, въпрос на година-две за повечето от нас, мозъкът ви може да реши, че това е новото нормално.“

Решението е само едно — осъзнатото хранене. Установено е, че рискът от напълняване е много по-нисък при хората, които не се стресират от идеята за хранене, които ядат, когато са гладни, които не се тъпчат от стрес и които прекарват много по-малко време в мисли за храна. Интересен факт е, че голям процент от хората, които нямат кантар вкъщи, са много по-слаби от тези, които признават, че се теглят всеки ден.

ЯЖТЕ само когато сте гладни.
НЕ СЕ ХРАНЕТЕ, когато сте нервни, под стрес, потиснати или тъжни – в такива моменти разтоварвайте чрез музика, спорт, танци, разходка.
НЕ ЯЖТЕ набързо.
НЕ СЕ ХРАНЕТЕ пред телевизор или компютър, не се разсейвайте, докато се храните.
ДЪВЧЕТЕ бавно и мислете за храната, така мозъкът ви ще „отчете“, че сте яли.
СПРЕТЕ ДА ЯДЕТЕ, когато сте сити, не си доизяждайте всичко в чинията само защото така „трябва“, защото всъщност не трябва.
ВМЕСТО ДА ПРЕКАРАТЕ два часа в мисли за храните, които не бива да приемате, по-добре хапнете нещо допълнително, но Здравословно; помнете, колкото по-малко мислите за храна, толкова по-добре.
НЕ СЕ ТЕГЛЕТЕ всеки ден и не се събуждайте с мисълта за килограмите, най-добре -направо изхвърлете кантара си, пише списание „За жената“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *