Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

РИЗАТРИПТАН / RIZATRIPTAN

Съдържа ризатриптан, манитол, микрокристална целулоза, калциев силикат, кросповидон тип А, аспартам, безводен силициев диоксид, ментов аромат, магнезиев стеарат

rizatriptanПредназначение

РИЗАТРИПТАН е медикамент, предназначен за овладяване пристъпите на мигренозно главоболие. Приемът на този медикамент редуцира напрежението и набъбването на кръвоносните съдове около мозъка, което води до болезнените симптоми.

Как се приема

Този медикамент се приема по лекарско предписание. Лекарят определя дозировката, която е оптимална за даден пациент в зависимост от здравословното му състояние и характера на болестния проблем. Продуктът РИЗАТРИПТАН представлява таблетки от 5 или 10 мг, които се разтварят в устата.

Стандартната доза РИЗАТРИПТАН е 10 мг. Пациенти с бъбречни или чернодробни проблеми следва да приемат таблетки от 5 мг. Таблетката се поставя върху езика веднага щом пациентът почувства първите признаци на главоболието. Бързо разтварящата се таблетка се поглъща със слюнката. ВАЖНО! Този медикамент не може да се приема с цел предотвратяване на пристъпи. Допустимо е да бъдат приети не повече от две таблетки от индивидуалната доза в рамките на 24 часа. Между двата приема трябва да има най-малко два часа.

Възможни нежелани ефекти

Най-често приемът на РИЗАТРИПТАН причинява като странични ефекти умора, замайване и сънливост. Има данни за болка в корема и гърдите, дихателни проблеми, гадене и повръщане, пресъхване на устата, диария. При някои пациенти се появява неритмична или ускорена сърдечна дейност, топли вълни и зачервяване на кожата, тежест в крайниците.

В по-редки случаи лечението с този медикамент причинява болки и стягане на мускули, хипертонични пристъпи, замайване и замъглено зрение, влошено качество на съня, объркване и нервност, кожни обриви, уртикария. В редки случаи са наблюдавани припадъци, понякога с гърч и изпадане в кома. Описани са и тежки алергични реакции със задух и затруднено преглъщане, отоци, силен обрив. При пациенти със сърдечни смущения и склонност към нестабилно артериално налягане са възможни тежки усложнения, включително инсулт. Регистрирани са и спазми на кръвоносните съдове на сърцето.

Ако приемът на РИЗАТРИПТАН причинява подобни или други смущаващи ефекти, незабавно потърсете лекарска консултация!

Кога НЕ БИВА да се приема

Не приемайте РИЗАТРИПТАН ако сте алергични към някоя от съставките на медикамента.

Този медикамент не е предназначен за лечение на деца и подрастващи на възраст до 18 години. Избягвайте при пациенти над 65-годишна възраст поради липса на информация за възможни ефекти.

Не е желателно продуктът да се ползва от бременни и кърмачки.

Да не се приема от пациенти, които са на терапия с лекарства от рода на фенелзин, или транилципромин – при депресия, антибиотика линезолид, ерготамин, други медикаменти за предотвратяване на мигренозни пристъпи.

Продуктът следва да се избягва при потребители със сърдечни заболявания и тежки страдания на бъбреците и черния дроб.

Приемът на медикамента причинява замайване и сънливост, затова при лечение с РИЗАТРИПТАН не бива да се шофира.

Риск при лечението с този медикамент съществува, ако пациентът е преживявал инсулт, има проявени сериозни алергични реакции, приема билкови продукти със съдържание на жълт кантарион.

Взаимодействие с други медикаменти

Проблемно е лечението с РИЗАТРИПТАН, ако пациентът трябва да взема едновременно с него и медикаменти от рода на суматриптан, наратриптан или золмитриптан, ерготамин, метизергид, пропранолол и др. Лекуващият преценява каква схема на прием да бъде приложена, за да се избегнат рискове от нежелани ефекти. Най-често се изработва индивидуална схема, според която лекарствата се вземат с пауза от два до 24 часа. Всеки конкретен случай се анализира от лекуващия и се следват неговите указания.

Усреднена цена в аптеките – 18 лв за опаковка от 3 таблетки х 10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *