ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Избягвайте тези 5 опасни пози на дълъг път!

Част от дългите пътувания прекарваме в сън. Дали сме в автобус, влак или самолет, налага ни се часове наред да пребиваваме в статични пози. Някои от тях, особено ако спим, са опасни за здравето и дори живото застрашаващи.

sonaНапоследък зачестяват съобщения за такива инциденти, признават от kp.ru. Всъщност всяко неестествено статично положение, в което се задържаме по време на сън, може да ни причини проблеми. Особено при самолетни пътувания до далечни дестинации. Опитни кинезитерапевти обясняват, че това създава условия за мускулна дистрофия, обезводняване, притискане на важни кръвоносни съдове. Ето защо ако сме подремнали дълго в странно положение и се събудим, можем да чуем скърцането на собствените си стави! Това всъщност не е страшно – то означава, че “машината” е преодоляла замръзването и е готова да се движи. Ето кои са петте най-опасни пози, които не бива да заемаме при дълго пътуване, особено със самолет.

1. Позата на кочияша. Гърбът е извит, главата отпусната, лактите се опират в коленете. Така се нарича, защото в подобна поза дремели кочияшите на возила с конски впряг, в очакване на височайшите пътници. Това е най-опасната поза – при един внезапен тласък главата рязко се килва назад и може да настъпи разместване на шийни прешлени или дори да се получи смъртоносният камшичен удар със засягане на гръбначния мозък.

2. Прилегнал върху опрян на облегалката лакът. Страдат мускулите на гърдите и гърба. Влошава се кръвоснабдяването на белите дробове.

3. Облегнат назад, с глава на една страна. Притискат се шийните мускули, възможна е мозъчна хипоксия. Не знаете ли, че съществуват специални възглавнички за пътуване, които придържат врата?

4. Сгънати в коленете крака, напъхани под седалката. Затруднява се кръвообращението в долните крайници, възможна е временна загуба на подвижността.

5. Прилегнал с цяло тяло на една страна: като правило получавате оток на ръката, върху която сте се отпуснали. Могат да бъдат притиснати важни артерии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Избягвайте тези 5 опасни пози на дълъг път!

  1. Репатрак София каза:

    Много полезна тема за хората, който постоянно пътуват. Поздравления. Предвид предстоящите великденски празници, когато се пътува на дълго разстояние с автомобил ние от SOS AUTO препоръчваме: Ако Ви предстой дълъг път, си подсигурете възглавничка за автомобил, за да Ви е по удобно, ако заспите. Винаги един от прозорците на автомобила, леко да е отворен, за да може да влиза свеж въздух. Това е от изключителна важност, особенно през нощта, за да се предотврати заспиване на шофьора. Когато сте на път, слушайте музиката, която Ви доставя удоволствие и спокойствие, особенно когато шофирате сам. Ако сте с компания, поне един от пасажерите винаги трябва да е буден, колкото и да му се спи, за да следи реакциите на шофьора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *