ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Съветите на Петър Димков как да облекчите атрофичен гастрит

Атрофичен гастрит е едно много сериозно заболяване на храносмилателната система. Лечителят Петър Димков давал добри съвети за неговото облекчаване

При атрофичен гастрит страда стомашно-чревният тракт. Храната се смила лошо, а стомахът се изпразва бързо, защото е нарушен нормалният ритъм на работа на стомаха.

Увреден е и стомашният сок, който освен, че отговаря за самото храносмилане, играе ролята на дезинфекциращо средство, което убива вредните бактерии и микроорганизми, попаднали в стомаха чрез храната или течностите, които приемаме.

Тези проблеми са реална предпоставка за развитие на анемия и на рак.

Петър Димков
Петър Димков препоръчвал билки за облекчаване на атрофичен гастрит

Страдащите от атрофичен гастрит се оплакват от хронична болка в областта под лъжичката, която се засилва, след като са се нахранили.

Казват, че се уригват постоянно. Устата им бързо пресъхва и имат лош дъх.

Непосредствено след хранене отиват до тоалетната, защото получават диария.

Не рядко губят апетит.

Опасно е страдащ от атрофичен гастрит да се лекува сам. Съветите на лечителя Петър Димков са насочени към подобряване работата на стомаха и облекчаване на стомашните неразположения с помощта на природната аптека.

1. Спазване дисциплина на хранене

Всеки, който страда от атрофичен гастрит трябва да се храни редовно, дори и да приема по-малки количества храна.

Храната трябва да се дъвче и да се раздробява максимално. Това ще улесни работата на болния стомах.

От менюто трябва да бъдат изхвърлени всички остри и пикантни подправки, люто, кисело и прекалено сладко.

Не трябва да се ядат твърди сурови зеленчуци, които са богати на целулоза като прясно зеле, моркови, ряпа и цвекло, които не са настъргани на ситно, ябълки, дюли. Изключвате ядките – слънчоглед, бадеми, лешници, фъстъци и орехи. Може да ги ядете само ако са ситно смлени.

Не трябва да се ядат плодове със семки като ягоди, малини и къпини.

Можете да приемате банани, защото са меки и нежни. Пъпеши, меки круши без семките, домати, печени чушки. Останалите зеленчуци трябва да бъдат задушени на пара, защото пържените храни са опасни.

Можете да ядете кисело мляко, защото то успокоява стомаха, прочиства го от вредните бактерии и го подтиква да работи нормално.

2. Никакви цигари и алкохол

Тютюнът – никотинът и алкохола са огромни врагове на болния стомах, както и газираните напитки.

3. Пийте много течности

Освен, че трябва да ядете кисело мляко, вие можете да си го направите на айран и да му сложите малко сол за тонус.

Пийте минерална вода, която е полезна за стомаха – Горна баня, Хисар, София.

Водата от аязмото на Кабиленския манастир също лекува болен стомах.

По принцип в много български манастири има лековити извори. Когато ходите на поклонение питайте дали водата е полезна за стомах или проучете предварително, за да си носите съдове и да си налеете.

4. Подходящи билкови отвари

Най-добре е сами да си берете и сушите билките, които облекчават атрофичен гастрит, защото хигиената ще бъде на ниво.

Когато приготвяте билковите отвари, трябва да използвате стерилни съдове, защото вашият стомах не може да се бори сам с микробите в него.

Билките, които приемате трябва да успокояват лигавицата на стомаха и да предизвикват отделянето на секрет – стомашен сок.

 4.1.  Босилек

Ние свързваме босилека с религията – свещеникът ръси светената вода с китка босилек.

Италианците го използват много в своята кулинария.

Отвара от босилек – 2 с.л. листа и цвят се запарват в 1 литър вода. Престояват 15-20 минути. Прецеждате и пиете или по 1 кафена или по 1 чаена чаша преди хранене. Когато влезе в стомаха, извлекът от босилек ще успокои стомаха и червата. Ще ги прочисти от микроби и ще ги подготви за предстоящия прием на храна.

4.2. Градински чай Салвия

Отварата от градински чай, приета на гладно и през деня като заместител на вода и други течности намалява газовете в стомаха. Подобрява работата на жлъчката и нейната секреция. Блокира възпалителните процеси в стомаха.

4.3. Лайка, невен, жълт и червен кантарион, очиболец

Пийте отвара от тези билки ежедневно през целия ден. Когато е студена, тя е приятна за пиене и не изисква подслаждане, което трябва да се избягва при страдащите от атрофичен гастрит.

Ако усетите, че имате киселини в стомаха, смесете 1 с.л. жълт и 1 с.л. червен кантарион. Залейте ги с 2 чаши кипяща вода.

След 15 минути ги прецедете и пийте, докато усетите успокоение. Може да се наложи да си направите и втора доза – зависи от вашето здравословно състояние.

4.3. Семена от копър

Поставяте в 1 литър кипяща вода 2-3 с.л. семена от копър и ги оставяте да постоят 15 минути. Прецеждате и пиете на гладно.

Тази отвара в миналото е била давана на бебета, които страдат от колики и плачат постоянно.

4.4. Други билки

Народният лечител Петър Димков препоръчвал  смес от 15 гр.  мента, 15 гр. цветове на бял равнец, 15 гр. семена на  копър и 30 гр.  жълт кантарион. 2 с.л. от тази смес се залива с 2 ч.ч.  вода и престоява така 2 часа. Пие  се на малки глътки на гладно през целия ден.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Съветите на Петър Димков как да облекчите атрофичен гастрит

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *