Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ето как определени храни помагат при астма!

Когато британски учени изследвали хранителния режим на 1471 пациенти с астма на възраст от 15 до 50 години и на 864 души без проблеми, те открили интересни закономерности.

• Колкото повече плодове и зеленчуци консумирали участниците в експеримента, толкова по-малко били предразположени към астма.

• Хората, които хапвали ябълки (богат източник на фитохимикали, наречени флавоноиди) два или повече пъти седмично, били с 32% по-малко предразположени към проблема.

yabalki• Тези, които ползвали лук (богат на антиоксиданта кверцетин) два или повече пъти седмично, намалили риска си от астма с 18%.

• При любителите на чай (друг отличен източник на флавоноиди), които приемали по две или три чаши дневно, рискът от развитие на заболяването спаднал със 17%.

Групата, която консумирала по една или две чаши червено вино на ден (също богато на флавоноиди), намалила с 18% вероятността от развитие на астма. А тези, които вече били засегнати от проблема, имали по-леко изразени симптоми.

Изследването е добър пример за това как промяната в хранителния режим действа по-добре от всякакви добавки. И както учените отбелязват, в храните има безброй фитохимикали с благотворно влияние. Най-важни сред тях са флавоноидите. Тези химически вещества имат антиоксидантни, противоалергични и противовъзпалителни свойства. Те възпрепятстват освобождаването на азотен оксид (свързван с астмата) и хистамин и пречат на метаболизма на арахидоновата киселина и на производството на цитокини. Затова е особено важно да приемате по пет порции плодове и зеленчуци дневно.

Бъдете внимателни! Не всички хора понасят консумацията на повече ябълки или чаша вино с храната. Освен че имат полезни хранителни вещества, тези плодове съдържат и салицилати (които се използват в аспирина, а в естествен вид се срещат в горските плодове, в портокалите, червените чушки, чая и бадемите), които, както и някои вещества в червеното вино, са в състояние да провокират астматичен пристъп при свръхчувствителни хора. При това виното съдържа хистамин, а когато се отвори бутилката, се освобождава серен диоксид.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *