Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да изберете витамини и добавки, ако сте диабетик?

Повечето лекари препоръчват дневна доза мултивитамини като допълнение към здравословния хранителен режим, но щандовете се огъват под тежестта на десетките разновидности. Кой да изберете, ако сте диабетик? Нуждаете ли се от повече от една добавка с витамини? Следвайте тези съвети и не забравяйте да се консултирате с лекаря си, преди да вземете нов продукт.

Говорете с диетолог преди покупката. Добра идея е да обсъдите нуждата си от витамини с дипломиран диетолог или специалист по храненето. Когато те са запознати с хранителните ви навици и са провели лабораторни изследвания за недостиг на витамини, могат да ви препоръчат точните за вас продукти. Може да ви стига и една доза витамини дневно или специалистът по хранене да ви препоръча някои допълнителни добавки според нуждите ви. Помолете да ви запишат всички препоръчителни продукти и тяхната дозировка.

Внимавайте с препоръките от неспециалисти. Консултирайте се за всеки препоръчан продукт със специалист с vitamini i mineraliмедицинско образование, преди да купувате.

Проверете дневната стойност на мултивитамините си. Докато здравословното хранене задоволява по-голямата част от хранителните ви потребност, мултивитамините се препоръчват като застраховка срещу най-често срещания недостиг на вещества. Дневната стойност (ДС) представлява група от препоръчителните хранителни количества, базирана на възрастов и полов признак. Изберете продукт, който съдържа 100% от дневната доза на витамините A, В2, В6, В12, С, D и L както и фолиева киселина, ниацин, мед и цинк.

Изберете силни мултивитамини. Това означава продуктът да съдържа 100% от препоръчителната дневна доза на поне 2/3 от изброените съставки. Останалите можете да си набавите от питателни храни, съдържащи белтъчини, пълнозърнести култури, и от пресните плодове и зеленчуци.

Не се поддавайте на рекламните послания. Преди да сложите на масата изработените с честен труд пари в замяна на „чудотворна“ формула, която обещава по-здрава имунна система или предлага свръхвисоки нива на антиоксидантите, обсъдете най-правилния избор за вас с диетолога си. Вероятно е по-добре да се концентрирате върху хранителен режим с много зеленчуци и плодове, вместо да търсите допълнителни вещества от мултивитамините.

Вземайте витамините си по време на хранене. Някои от тях могат да причинят прилошаване, ако се изпият на празен стомах, затова планирайте да ги приемате с храна. Хората запомнят по-лесно витамините си, когато си създават навика да ги вземат редовно със закуската, обяда или вечерята.

Попитайте лекаря си за желязото. Много мултивитамини съдържат желязо, но жените в постменопауза и мъжете обикновено нямат нужда от допълнителни количества от този елемент извън приетите с храната, затова попитайте лекаря си дали да изберете продукт, който не го съдържа. Прекалено високата концентрация на желязо в организма може да доведе до токсични ефекти. Ако се притеснявате, че нивата ви на желязо са ниски (например, ако сте строг вегетарианец), помолете лекаря си да ги провери с кръвно изследване.

Ако сте жена, вземайте калций. Недостигът на калций и витамин D често се свързва с повишения риск от диабет. Ако вече сте диабетик, тези добавки също са полезни за вас, защото предпазват костите ви – изключително важно нещо, тъй като по-възрастните хора, страдащи от диабет, са по-предразположени към остеопороза и счупвания в сравнение с останалите. Калцият също така подпомага работата на мускулите и кръвоносните съдове. Вземайте 1000 дневно, 1200 мг – ако сте жена над 50 години. Приемайте го на разделени дози така: 500 мг или 600 мг сутрин и вечер – организмът не може да абсорбира по-високи дози. Мъжете трябва да се консултират с лекар, преди да започнат да вземат тази добавка.

Добавката с калций трябва да съдържа и витамин D. Учените откриват все повече важната роля, която витамин D играе в организма. Например ниските му нива се свързват с повишена устойчивост към инсулина и понижен синтез на хормона. Хората с наднормено тегло са изправени пред по-висок риск от недостиг на витамин D, което, изглежда, е фактор за напълняване. Този витамин се утвърждава и като важен елемент в борбата с рака. Уверете се, че таблетката калций съдържа поне 200IU витамин D, който също така помага на организма да усвои калция от таблетката.

Попитайте лекаря си за капсули с рибено масло. Много изследвания сочат, че приемът на рибено масло може да намали риска от инфаркт и инсулт, като понижи „лошия“ холестерол и стойностите на триглицеридите, което предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Това е добра новина за диабетиците, които са застрашени и от двете състояния. Рибеното масло се бори и срещу възпалителните процеси в организма, които могат да доведат до диабет или други хронични заболявания. Но тази добавка не е за всички, затова се консултирайте с лекаря си. Приемът на рибено масло с храна може да ограничи неприятното оригване, което обикновено го съпътства, а същото можете да направите и като изберете рибено масло с цитрусова есенция. Обичайната доза е 1-3 г дневно.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *