ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

6 не толкова известни ползи на къпините

През есента събираме от природата черен бъз, глог, шипки и къпини, защото всички те са невероятно полезни лечебни растения

Има сортове къпини, които се отглеждат в домашни условия. Те раждат големи плодове и не са бодливи.

Ако имате в градината, значи здравето ви ще бъде ОК, защото освен, че ще ядете къпини от лятото до късна есен, вие ще замразите във фризера за зимата, ще си направите компоти, сироп или сладка.

Ако нямате къпини у дома, трябва да се разходите до гората, за да си наберете.

Още малко време и вкусните черни и витаминозни къпини ще преминат, но все още имате възможност да си наберете.

1. Черните къпини подмладяват тъканите 

Когато в тялото се отделят свободни радикали, те увреждат клетките и тъканите. Вкусните къпини притежават способността да предпазват клетките от тези радикали и да поддържат тяхната младост много по-дълго време.

къпини
Толкова вкусни и толкова полезни са всички къпини

2. Къпините лекуват стомашни болести и предпазват от диария

Ако не страдате от язва или от гастрит, които могат да бъдат раздразнени от семките на къпините, можете да ги ядете в неограничени количества, защото те са лек против колит, защото съдържат фибри.

Ако имате язва или гастрит,  пийте сок от къпини.

Къпините действат като затягащо средство и предпазват от диария.

3. Къпините подобряват отделителната система

Ако страдате от проблеми с бъбреците, пикочния мехур и пикочните пътища, къпините ще ви помогнат да подобрите значително тяхното състояние и действие, ще нормализират отделянето на урина  и прочистването на организма.

4.  Полезни за сърцето и кръвоносните съдове, мощен антиоксидант

Освен голямата концентрация на витамин С, в къпините се съдържат полезни киселини, захари и минерали, желязо и магнезий. Те са полезни за укрепване на сърцето и на кръвоносните съдове, прочистват кръвта и я подсилват. Къпините помагат да бъдат изхвърлени вредните вещества и тежки метали от кръвта и от клетките, защото има свойствата на антиоксидант.

5. Къпини за стройна фигура и нисък холестерол

След като къпините имат способност да понижават холестерола и подпомагат правилния метаболизъм на организма, те не позволяват да се натрупват излишни килограми в тялото.

Когато няма излишни килограми, тялото се поддържа в  отлична форма.

Но за неговото здраве се грижи още и голямата концентрация на витамин С.

6. Листата на вкусните къпини също са лековити 

Ако направите запарка от листа на къпини – 2 с.л. нарязани листа и 1 литър вода, можете да пиете отварата като чай при положение, че страдате от гастрит, диария,  силно кръвотечение по време на месечния цикъл и при хемороиди.

Същата отвара се използва за гаргара ако имате парадонтоза  и други възпаления на венците, както и при възпаление на лигавицата на устата.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *