Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Можем ли да сме здрави и жизнени в напреднала възраст?

…част 1

здраве, възраст, жизненост, енергия, подвижност, дегенеративни заболявания

Остър слух

Способността ни да чуваме е подложена на истинско изпи­тание в съвременния свят, из­пълнен със силни звуци и шум. Преди се смяташе, че един­ственият начин да се пребори човек с този проблем са слу­шалките в ушите, които заглу­шават шума от околната среда.

Новото мислене: Антиоксидантите могат да предотвратят намаление­то на слуха. Специалист по ушни болести от уни­верситета във Флорида (САЩ) обяснява, че доскоро са смятали, че вибраци­ите от силните шумове причиняват намаление на слуха, като „разкъсват“ определени клетки във вътрешното ухо.

Новите изследвания доказ­ват, че част от проблема се дължи на натрупването на свободни радикали, които са токсични за тези клетки. Проведените опити с живот­ни показали, че антиокси-дантите могат да неутрали­зират зловредните свободни радикали. Препоръката на специалистите е да приемате мултивитаминиидавключи-те в менюто си храни, богати на антиоксиданти – плодове и зеленчуци. Разбира се, по възможност да се избягва и агресията на силните шумо­ве от околната среда.

 

Истински приятели

Те не само са приятна ком­пания, с която да прекарвате свободното си време. При­ятелството е емоция, която повишава защитните сили на организма, твърдят пси­холозите. Доскоро се смята­ше, че най-силните връзки са семейните – човек трябва да се ожени и да създаде деца, за да води пълноценен личен живот.

Новото мислене: Из­следване на центъра за обществен оздраве в Харвард (САЩ), проведе­но сред повече от 2800 жени с рак на гърдата, показало, че тези от тях, които нямали близки приятели, били 4 пъти no-застрашени от фатален край на забо­ляването, отколкото пациентките с10 и повече приятели.

Шведско изследване е доказало, че за предотвра­тяване на сърдечен удар приятелството е второ­то условие след спирането на цигарите.

 

Здрави кости

Стабилната костна система е сред основните условия за ак­тивен начин на живот. Доскоро се смяташе, че за поддържане­то на костната маса е достатъч­но да се приема много калций и витамин D.

Новото мислене: Днес лекарите съветват да се добави и протеин в „кок­тейла“ за здрави кости. Американски водещ спе­циалист по остеопороза препоръчва всеки ден да се хапват млечни продукти, особено прясно мляко и йогурт, като най-добри­те източници на калций и протеин. Витамин D да се получава чрез хранителни добавки, защото с напред­ване на възрастта кожата все по-трудно си набавя този важен нутриент от слънчевата светлина. Пре­поръчителната минимална доза за витамин D е 1000 IU (25 мг) дневно.

 

Стабилно равновесие

Карането на колело, на ски, тенисът, танците – всички из­искват добро равновесие, но за жалост една трета от хората в напреднала възраст страдат от загуба на това умение. Точ­но нестабилното равновесие и залитането могат да доведат до падане, което да затрудни сериозно по-нататъшния ак­тивен живот. Преди се смята­ше, че редовното ходене пеша и леките упражнения по ае-робика могат да поддържат баланса при движение.

Новото мислене: Днес специалистите съветват да се правят и упражне­ния, които поддържат гъвкавостта – отлични за целта са заниманията с йога, тайчи и танци. Необ­ходимо е и приемането на витамин D в достатъчно количество. Изследване в САЩ показва, че възраст­ни хора, които вземат по 800 IU (20 мг) витамин D дневно, имат с цели 70% по-малко падания.

 

Ваксинации и реимунизации

По-възрастните хора смятат, че имунизациите са за мал­ките деца. Националната ор­ганизация за инфекциозни болести в САЩ установила, че 40% от американците не си подновяват имунизации­те, правени в детска възраст.

Новото мислене: Слагайте си редовно ваксини, за да предотвратите здравни проблеми. Следете имунизационния календар за страната и се консулти­райте с личния си лекар за новите ваксини. Например противогрипните са раз­лични всяка година според очакванията на вирусоло­зите. Реимунизациите сре щу тетанус и дифтерия с правят след 25-ата годин, през 10 години.


 

КОЛАГЕН ГОЛД ЕКСТРА

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *