Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Алое вера – чудо на природата! За какво помага?

Aloe vera syn. A. barbadensis Asphodelaceae (сем. Асфоделови)

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ – Горчиво алое, истинско алое, медицинско алое

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата

Отглеждане

Алоето е сукулентно растение с месести светлозелени листа, събрани в приземна розетка. При по-топъл климат се появяват тесни, тръбовидни жълти цветове. Видът A.ferox е доста по-едър, с дълги, сиви, заострени месести листа и високи, красиви, оранжево-червени копиевидни цветове.

Местоположение – Алоето изисква добре дренирана почва и слънчево място. Размножаване: Рядко образува семена при студен климат, затова обикновено се размножава от издънки, които се появяват в основата му. Оставете ги да изсъхнат за 2 дни и ги засадете в малки саксии, пълни с песъчлива смес. След като се захванат, ги преместете на постоянното им място.

Грижи – Алоето е чувствително към температури под 10 °С. Ако е в саксия, може да остане навън единствено през лятото, понеже през пролетта и есента нощните температури често са по-ниски. Следете растенията, отглеждани върху перваза на прозореца, да не се увредят от студа през зимните нощи. Не ги поливайте при ниски температури, но го правете редовно по време на вегетация, като изчаквате първо почвата да изсъхне.

Болести и вредители – Щитоносните въшки Pseudococcidae и Coccoidea са проблем за алоето, отглеждано на закрито. Напръскайте ги с инсектициден сапун, който не е токсичен за животните и не оставя следи. Прилагайте го в късния следобед, защото при слънце и високи температури може да изгори чувствителните растения.

Събиране и съхранение – Късайте листата при нужда, като използвате само количеството, което ви е необходимо. Срежете употребената част до здрава тъкан и увийте остатъка с прозрачно фолио. Приберете го в хладилника за бъдеща употреба.

Употреба в медицината

Родът Алое включва Aloe vera syn. A. barbadensis и A. ferox. Използвани части: листата. Прозрачният пихтиест гел от сърцевината им притежава противовъзпалителни и заздравяващи свойства. Той е най-известен със способността си да лекува изгаряния, но се прилага и при рани, одрасквания, екземи, псориазис и язви. Ексудатът от срязаното листо действа като силен прочистващ лаксатив и затова не бива да се използват домашно приготвени разтвори от растението. Продаваните в търговската мрежа препарати са без слабителните съставки и според предварителни проучвания са полезни при редица състояния като например неинсулиновозависим захарен диабет и високи нива на липиди в кръвта. При бременност или кърмене не приемайте растението вътрешно, но локалното му приложение е допустимо.

Употреба в козметиката

Алое вера успокоява и подхранва дори и най-сухата и дехидратирана кожа и действа като умерен ексфолиант. Леко премахва мъртви кожни клетки и стимулира клетъчната регенерация, като предотвратява развитието на белези и намалява образуването на бръчки.

Любопитно:

Древните египтяни го наричали „растението на безсмъртието“, а Клеопатра използвала соковете му, за да съхрани красотата си. Прозрачният гел от отрязаните листа притежава успокояващи и лечебни свойства. Отглеждайте алоето в саксия, за да лекувате леки изгаряния.

Чист екстра сок от Алое Вера
Чист екстра сок от Алое Вера

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *