Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ТЕСПАДАН / TESPADAN

Съдържа олмесартан медоксомил, амлодипин, царевично нишесте, микрокристална целулоза, кроскармелоза натрий, магнезиев стеарат, свързващи компоненти, оцветители

tespadanПредназначение

ТЕСПАДАН е комбинация от два активни компонента: олмесартан медоксомил и амлодипин. Компонентът олмесартан медоксомил предизвиква отпускане на кръвоносните съдове, което понижава артериалното налягане и позволява то да бъде поддържано в нормални граници. Амлодипинът възпира преминаването на калция в стените на кръвоносните съдове, което е второто условие за съхраняване на тяхната еластичност и гъвкавост – така се стабилизира нормалното налягане. Продуктът ТЕСПАДАН неутрализира хипертонични отклонения и съдейства за контрол върху артериалното налягане.

Как се приема

Лечението с ТЕСПАДАН се извършва по лекарско предписание. Медикаментът се предлага във варианти 20/5 мг съответно за олмесартан медоксомил и за амлодипин, както и 40/5 мг и 40/10 мг. Точната дозировка се определя в зависимост от състоянието на пациента.

Поддържащата терапия с ТЕСПАДАН стандартно представлява прием на една таблетка от препоръчания вариант, като е добре тя да се взема в едно и също време, най-добре сутрин. Гълта се цяла, без дъвчене и стриване, с малко вода. Корекции в дозировката могат да се правят само по лекарска преценка. ВАЖНО! При лечение с ТЕСПАДАН не бива да се пие сок от грейпфрут или да се консумира този плод.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на ТЕСПАДАН може да причини замайване, световъртеж при изправяне от седнало или легнало положение. В някои случаи се получава рязко спадане на артериалното налягане, което води до загуба на равновесие, прилошаване и виене на свят до припадък.

Има оплаквания от алергични реакции, които в някои случаи са само кожни – сърбеж и обриви, а в други са комбинирани с оток на лицето, езика и гърлото, затруднено преглъщане и проблеми с дишането. В по-редки случаи се наблюдават отоци по крайниците, умора и слабост, сърцебиене, изтръпване или болки в ръцете и краката, мускулни спазми, еректилна дисфункция. При лабораторни изследвания се установяват отклонения в кръвната картина, които засягат стойностите на пикочната киселина и калия в кръвта.

По-рядко се наблюдават сърцебиене, влошаване на съня, гадене и повръщане, коремни болки, косопад и поява на петна по кожата, влошени функции на бъбреците и черния дроб. Регистрирани са случаи с влошено зрение и слух, поява на шум в ушите. Макар и рядко, негативните странични ефекти могат да бъдат живото застрашаващи. Това налага консултиране с лекар всеки път, когато свързвате отклонения в здравето си с приема на този медикамент.

Кога НЕ БИВА да се приема

ТЕСПАДАН не се препоръчва, ако пациентът е алергичен към някоя от съставките му.

Този медикамент не е подходящ за бременни и кърмачки.

Не приемайте ТЕСПАДАН, ако наскоро сте прекарали инфаркт, имате сърдечно или чернодробно заболяване, ако са нарушени функциите на жлъчката ви. Продуктът не се препоръчва в случаи, когато пациентът е с ниско кръвно налягане.

Медикаментът е предназначен за лечение на пациенти на възраст над 18 години.

Да не се прилага при бъбречно болни или пациенти с трансплантиран бъбрек, както и при заболявания на надбъбречната жлеза.

Поради съществени рискове не се дава в случаи на лечение с диуретици, при пациенти с диария, повръщане или спазващи безсолна диета.

Пациенти на възраст над 65 години трябва да бъдат под контрол, тъй като са възможни сривове в артериалното им налягане. При пациенти от черната раса ефектът на медикамента може да бъде по-слаб.

Взаимодействие с други медикаменти

ТЕСПАДАН усилва/отслабва действието на някои медикаменти и се повлиява от други продукти, поради което лекуващият трябва да състави оптимална лекарствена схема в случаите на задължително съвместяване. Повишено внимание изисква комбинирането с литий, нестероидни противовъзпалителни средства, други медикаменти за регулиране на артериалното налягане и сърдечния ритъм, продукти от поддържащата терапия за ХИВ-позитивни, антиациди, продукти за разграждане на холестерола, продукти с жълт кантарион, продукти с грейпфрут.

Усреднена цена в аптеките – 42 лв за опаковка от 28 таблетки х 20/5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *