ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ето как да свалим холестерола без лекарства!

Високият холестерол е голяма за­плаха за здравето ни, понякога дори с опасни последици като сърдечен инфаркт или инсулт. С правилно хранене можем да свалим нивото му без таблетки.

холестерол, лекарства, борба с холестерола, висок холестерол

Значението на стойностите на холестерола

  • LDL-холестерол. Съкращението означа­ва Low Density Lipoprotein и е известно като „лош холестерол„. Липопротеините съдържат високи дози холестерол, но имат съвсем тънка белтъчна обвивка. Така холестеролът попада лесно в кръвта и може да се отложи по стените на съдовете. Тези отлагания (т.нар. плаки) водят до стесняване на съдовете. Затова с про­мяната на хранителните ни навици трябва да се постараем да свалим дългосрочно нивото на лошия холестерол.
  • HDL-холестерол. Означава High Density Lipoprotein и се смята за „добър холестерол“. Протеините имат по-високо съдържание на белтъчини и по-здрава клетъчна стена. Този лопопротеин събира от стените на съдовете натрупания холестерол и го пренася до чер­ния дроб.
  • Триглицериди (неутрални мазнини). Спадат към кръвните мазнини. Високите стойности означават прекалено много маз­нини в кръвта. Често това се пренебрегва. А в комбинация с ниски стойности на добрия холестерол съществува голям риск от заболя­вания на сърцето и съдовете. Затова нивата на триглицеридите трябва да се поддържат ниски или да се свалят, ако са повишени.

При натрупване на холестерол, мазнини и бел­тъчини по стените на кръвоносните съдове те се стесняват. Артериите губят и еластичност. Така сърцето получава недостатъчно кислород и не се храни добре. Има опасност от пълно запушване на съдовете към сърцето, което означава инфаркт. А при запушване на съдове в мозъка може да получим инсулт.

Движението сваля нивото на холес­терола. Експертите казват, че редовното движение повишава активността на ензимите. Така триглицеридите се отделят от намира­щите се в кръвта липопротеини, по-бързо се извеждат от организма и не се натрупват.

Веществата, които свалят холестерола: 

Алилсулфиди – намаляват запушването на съдовете. Съдържат се в пресния лук и чесън.

  • Флавоноиди – вторични растителни веще­ства, които обгръщат милионите тромбоцити. Така те не могат да се натрупат и да образуват тромби. Съдържат се в целината, грейпфрути­те, зеления чай, броколи и червеното вино.
  • Лигнани – свалят лошия холестерол. Има ги в лененото семе и живовляка.
  • Сапонини – свързват се с холестерола в храносмилателния тракт и не позволяват усво­яването му. Тъй като холестеролът е увеличен в раковите клетки, сапонините предпазват от рак на простатата, на гърдата и на дебелото черво. Съдържат се в соята, овесените ядки, ядките, доматите, спанака.

 

 

ЦАРСКИ БИЛКИ – за кръвоносната система

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *