ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Определени храни могат да предизвикат гастропареза

Когато мускулите на стомаха не функционират правилно се получава гастропареза. При това състояние стомахът не се изпразва и се стига до усложнения.

Когато солидна маса от негоден материал се натрупва в храносмилателния ви тракт и  понякога причинява запушване, се нарича безоари.

Това състояние се получава обикновено в стомаха, понякога в тънките черва и, по-рядко, на дебелото черво и възниква най-често при хора с определени рискови фактори, като например:

  • стомашна операция, в резултат на забавено изпразване на стомаха;
  • намален размер на стомаха или намалено производство на стомашна киселина;
  • имате диабет или краен стадий на бъбречно заболяване;
  • определен вид безоари могат да се появят и при хора с психично заболяване или умствена изостаналост.

Безоарите се класифицират в зависимост от материала, който ги формира:

Фитобезоарите (Phytobezoars) се състоят от несмилаеми хранителни влакна, като целулоза. Тези влакна се срещат в плодовете и зеленчуците, включително целина, тиква, сини сливи, стафиди, праз, цвекло и люспите на  слънчогледовото семе. Те са най-често срещания тип на безоари.

Трихобезоарите (Trichobezoars) са топки, образувани от косми, влакна от килими или дрехи. При тежки случаи, известни като „синдром на Рапунцел,“ уплътнените влакна могат да запълнят стомаха и да се проточат в тънките черва. Синдромът на Рапунцел е най-често срещан при подрастващите момичета.

Фармакобезоарите (Pharmacobezoars) са съставени от лекарства, които не се разтварят в храносмилателния ви тракт.

Безоарите могат да предизвикат липса на апетит, гадене, повръщане, загуба на тегло и чувство на ситост след ядене на малко храна. Също могат да причинят стомашни язви, чревни кръвоизливи и гниеща тъкан (гангрена) в част на храносмилателния тракт.

Малките натрупвания на несмилаеми елементи могат да преминат през храносмилателния тракт след като се вземат лекарства, които подпомагат разтварянето им. Но тежките случаи, особено на големи трихобезоари често изискват операция.

 

 

 

Най-полезни за стомаха са сините сливи!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *