ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Маргарин за закуска? Само в краен случай!

Маргаринът е евтин и по-лесен за употреба – в хладилника не се втвърдява

маргарин Той обаче заема едно от челните места в класацията на вредни храни, съставена след дългогодишни изследвания от известния американски диетолог Джаред Кох. Този продукт влиза в черния списък заради съдържанието на голям брой киселини, които имат отрицателно въздействие върху функционирането на кръвоносните съдове. Още през 1994 г. учени от Харвардския университет алармираха, че хора, които ядат хидрогенирани мазнини като маргарин, са изложени на два пъти по-голям риск от сърдечен удар в сравнение с тези, които ги избягват.

Български диетолози поискаха да бъде забранена продажбата на маргарин у нас. Те се аргументираха така: „Човешкото тяло не може да разпознае вредната киселина и я преработва по сложен начин. В резултат на това се затруднява работа на някои вътрешни органи, което може да доведе до различни заболявания“, твърди Георги Балджиев, главен експерт за оценка на риска към Българската агенция по безопасност на храните.

Всъщност вредата от маргарина е следствие от продължителната му консумация. За да бъдем далече от опасността, трябва да употребяваме с мярка хидрогенирани мазнини, които се съдържат и в редица готови храни като бисквити, вафли, кексове, соленки, баници, закуски.

Специалистите по хранене съветват децата и тийнеиджърите максимално да ограничат използването на маргарин, а възрастните да не допускат всекидневната му употреба и да го редуват с хубаво краве масло, пише вестник „Всичко за семейството?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *